Mlada odbojkašica iz Bosne i Hercegovine ostala je bez mjesta u reprezentaciji te zemlje nakon što je na društvenim mrežama glorificirala zloglasnog četničkog vojvodu Momčila Đujića, pod čijim su zapovjedništvom počinjeni brojni zločini na području Hrvatske tijekom 2. svjetskog rata. 

Ivana Radović (22), koja igra za odbojkaški klub iz mjesta Gacko u istočnoj Hercegovini, objavila je početkom tjedna na Instagramu fotografiju na kojoj je, uz podignuta tri prsta, pozirala sa šubarom koja je imala četničko znakovlje, a uz to je napisala “potomak vojvode Momčila Đujića”.

Đujić je rođen u okolici Knina, a 30-ih godina prošlog stoljeća postao je pravoslavni svećenik. Godine 1941. pridružio se četnicima te je kao jedan od njihovih zapovjednika ratovao u Hrvatskoj, a bio je i na čelu tzv. Dinarske divizije odgovorne za brojne pokolje nad Hrvatima, ali i Srbima antifašistima.

Izbjegao je suočavanje s pravdom tako što je pri kraju rata uspio preko Italije pobjeći u SAD gdje je nastavio voditi četničke organizacije, a 1989. je kasnije osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju dodijelio naslov četničkog vojvode.

Hvaleći se rodbinskim vezama s Đujićem Ivana Radović je potaknula brojne reakcije i osude, a to će je u konačnici stajati nastavka odbojkaške karijere u BiH, u čijim je različitim reprezentacijama bila još od svoje 14. godine.

“Radović neće više biti pozivana u reprezentaciju Bosne i Hercegovine”, izjavio je u petak za portal Klix glavni tajnik Odbojkaškog saveza BiH Adnan Talić.

Mlada je odbojkašica ranije nudila ispriku svima koje je uvrijedila spornom objavom ustvrdivši kako se s Đujićem kanila poistovjetiti samo kao s pravoslavnim svećenikom.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: screenshot Index.hr