Kanadska 28-godišnja skijašica Laurence St-Germain postala je senzacionalna svjetska prvakinja u slalomu na subotnjem natjecanju u francuskom Meribelu, gdje je Leona Popović osvojila 17. mjesto, a Zrinka Ljutić napravila pogrešku u drugoj vožnji i ostala bez plasmana.

Kanađanka je bila iznenađenje i prve vožnje u kojoj je sa startnim brojem 18 došla do trećeg mjesta zaostavši za vodećom Mikaelom Shiffrin za 61 stotinku.

St-Germain je odlično skijala i u drugoj vožnji u kojoj joj je šesti rezultat donio naslov svjetske prvakinje u nevjerojatnom raspletu.

Naime, drugoplasirana Švicarka Wendy Holdener je bila na putu prema preuzimanju vodstva, ali je nakon drugog prolaznog vremena pregazila vrata i ostala bez plasmana. Četverostruka svjetska prvakinja u slalomu Mikaela Shiffrin je ušla u drugu vožnju s velikom prednošću, ali ju je do trećeg prolaza izgubila i s tek 29. vremenom druge vožnje na kraju osvojila drugo mjesto sa 57 stotinki zaostatka za pobjednicom.

Brončano odličje, njeno prvo pojedinačno na velikim natjecanjima, osvojila je 31-godišnja Njemica Lena Duerr koja je za Kanađankom zaostala za 69 stotinki.

Do današnje utrke u Meribelu Laurence St-Germain nijednom nije bila na pobjedničkom postolju, a najbolji rezultat u utrkama Svjetskog kupa bilo je peto mjesto koje je osvojila na paralelnom slalomu, dok je u klasičnom slalomu bila šesta prije nešto više od dvije godine u Leviju.

Nažalost, rasplet druge vožnje nije bio povoljan za hrvatske skijašice. Leona Popović je nakon 12. mjesta u prvoj vožnji u drugom nastupu imala 21. rezultat, što joj je ukupno donijelo 17. mjesto, što je njen najbolji rezultat na svjetskim prvenstvima, ali je prema formi iz ove sezone i sama zasigurno očekivala mnogo više.

Zrinki Ljutić je sedmo mjesto iz prve vožnje otvarala mogućnost borbe za odličja, ali 19-godišnja Zagrepčanka nije dobro ušla u drugi nastup, u kojem nije uspjela doći ni do prvog prolaznog vremena te je tako ostala bez plasmana u svom debitantskom slalomskom nastupu na svjetskim prvenstvima.

Svjetsko prvenstvo završava nedjeljnim slalom za skijaše na kojem će nastupiti četvorica hrvatskih reprezentativaca, Filip Zubčić, Samuel Kolega, Istok Rodeš i Matej Vidović. Start prve vožnje je u 10 sati, a druge u 13.30 sati.

SP alpsko skijanje, slalom (ž) - 1. vožnja
 1. Laurence St-Germain (Kan)    1:43.15 minuta
 2. Mikaela Shiffrin (SAD)         +0.57    
 3. Lena Duerr (Njem)              +0.69
 4. Mina Fuerst Holtmann (Nor)    +0.71
 5. Petra Vlhova (Slk)             +0.85
 6. Aline Danioth (Švi)            +0.97
 7. Sara Hector (Šve)             +1.12
 8. Lara Della Mea (Ita)      +1.19
 9. Ana Bucik (Slo)                +1.22
10. Hanna Aronsson Elfman (Šve)    +1.31
11. Katharina Huber (Aut)     +1.32
12. Ali Nullmeyer (Kan)      +1.33
13. Thea Louise Stjernesund (Nor) +1.34
   Franziska Gritsch (Aut)    +1.34
15. Nastasia Noens (Fra)      +1.48
16. Marie Lamure (Fra)       +1.64
17. LEONA POPOVIĆ (HRV)            +1.66

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT