sdp izbori partija bernardić ostojićFoto: fah

Po prvim neslužbenim rezultatima, nitko od sedam kandidata za predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) nije osvojio natpolovičnu većinu glasova članova stranke, a u drugi izborni krug za tjedan dana idu dvojica najbolje plasiranih – Davor Bernardić i Ranko Ostojić.

Nakon obrađenih 91 posto izbornih mjesta, najbolje su plasirani Bernardić koji je osvojio 46 posto i Ostojić s 22,79 posto glasova, objavio je u subotu navečer predsjednik Središnje izborne komisije SDP-a Vedran Lendić.

Budući da nitko nije osvojio natpoolovičnu većinu, u idućem krugu izbora za tjedan danaza novog predsjednika SDP-a natjecat će se Bernardić i Ostojić.

Iz igre su ispali Orsat Miljenić i Tonino Picula, kao i tri SDP-ovke, Gordana Sobol, Karolina Leaković i Vesna Škulić. Miljenić je osvojio 17 posto glasova, a Picula tek 11 posto glasova. Na izbore je izašlo nešto manje od 50 posto članova.

Tako je Davor Bernardić postao veliki favorit za predsjednika SDP-a, ne samo zato što je pobijedio u prvom krugu, već i zato što mu je sinoć nakon poraza otvorenu podršku dao i Tonino Picula, koji je rekao da se nada da će s novim vodstvom surađivati bolje nego s prethodnim, pogotovo ako to bude Davor Bernardić. Orsat Miljenić nije podržao nikoga, barem sinoć. Rekao je da je krenuo kao običan član, a tu ubuduće vidi svoju ulogu u stranci kao saborski zastupnik pravosuđa.

“Danas je pobijedio SDP. Sretan sam, ponosan i radostan i zahvaljujem svim članovima i članicama koji su izašli, a posebno onima koji su mi iskazali povjerenje i podršku. Čestitam svim kandidatima. Pokazali smo da smo velika stranka i kako se bori dostojanstveno i za SDP i za Hrvatsku. Hvala svima na korektnoj kampanji. Budite sigurni da SDP treba sve moje protukandidate. SDP vas treba i naći ćemo način kako da vas uključimo u rad stranke. SDP-u su potrebne promjene, i u društvu smanjenje nejednakosti, borba za društvo jednakih šansi”, poručio je sinoć u središnjici SDP-a na Iblerovu trgu pobjednik prvog kruga Davor Bernardić, praćen glasnim skandiranjem odobravanja. U društvu favorita unutarstranačkih izbora u SDP-u sinoć su došli glavni ljudi njegova stožera – Rajko Ostojić, Zlatko Komadina, Franko Vidović, Željka Antunović, a s njima je viđen je i Davorko Vidović, koji je podržavao Piculu.

U središnjici stranke okupljenim članovima obratio se i Ranko Ostojić, koji je poručio da se ne predaje, a njegovi simpatizeri pružili su mu podršku uzvikujući njegovo ime.

“Drugarice i drugovi, hvala na fer borbi. Svim kandidatkinjama i kandidatima čestitam jer smo uspjeli sačuvati obraz SDP-a. Hvala svima koji su izašli na izbore i glasali za mene i prepoznali viziju SDP-a za koju ću se boriti i u drugom krugu. Imali smo praznik demokracije. Čestitam Davoru, odmjerit ćemo borbu jer ja nikad ne odustajem. Treba izaći i boriti se. Davore, neće biti lako. U ovom trenutku je pobijedio SDP i siguran sam da ćemo pobijediti iduću subotu i tada ćemo biti u prilici da držimo pobjedničke govore”, rekao je Ostojić.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji.hr