amerika sad izbori senat kongres republikanci

Republikanci su zabilježili veliku pobjedu na kongresnim izborima i preuzeli kontrolu nad američkim Senatom i poremetili ravnotežu vlasti na štetu predsjednika Baracka Obame što će zakomplicirati njegovih preostalih dvije godine mandata.

Birači nezadovoljni Obamom, zabrinuti zbog gospodarstva čiji rast slabo osjeća srednja klasa dali su republikancima većinu u oba doma Kongresa po prvi put od izbora u 2006.

Republikansko preuzimanje Senata u siječnju prisilit će Obamu da smanji svoj zakonodavni program i ograniči ambicije na ili izvršne uredbe koje ne zahtijevaju odobrenje parlamenta ili pitanja koja imaju dvostranačku potporu poput trgovinskih ugovora ili porezne reforme.

Republikanci, koji se nadaju dobiti Bijelu kuću 2016. bit će isto tako pod pritiskom da pokažu Amerikancima kako su sposobni vladati nakon što su navukli neodobravanje prije godinu dana jer su prekinuli rad vlade u borbi oko proračuna.

Stranačke borbe mogu izbiti zbog imigracijske reforme jer Obama namjerava izvršnim uredbama spriječiti deportaciju nekih ilegalnih imigranata te oko energetske politike jer republikanci vrše pritisak na predsjednika da odobri naftovod Keystone XL kojim bi se dopremala nafta iz Kanade.

Na ovim izborima u sredini predsjedničkog mandata birano je 36 senatora, 36 guvernera saveznih država i svih 435 članova Zastupničkog doma Kongresa.

Prema prognozama televizijskih mreža republikanci su zadržali kontrolu nad donjim domom Kongresa Zastupničkim domom u kojem bi trebali dobiti dodatna mjesta na sadašnju većinu od 233-199.