slovačka referendum brak obitelj

Na referendumu u Slovačkoj 90 posto birača izjasnilo se za predložena pitanja o zaštiti braka, obitelji i djece. No, izjašnjavanje građana nije obvezujuće zbog niske izlaznosti. Na referendum je izašlo samo 21,4 posto birača, što je daleko ispod visokog praga od 50 posto birača.

Na referendumu su se Slovaci izjašnjavali o tri referendumska pitanja:

1) Slažete li se da ni jedna zajednica, osim zajednice muškarca i žene, ne može nazvati bračnom?
2) Slažete li se da homoseksualnim osobama i grupama ne bi trebalo dopustiti posvajanje, a potom i odgajanje djece?
3) Slažete li se da škole ne mogu zahtijevati od djece da sudjeluju u obrazovanju koje se odnosi na spolno ponašanje i eutanaziju, ukoliko se roditelji i sama djeca ne slože sa sadržajem obrazovanja?

slovačka referendum brak obitelj

U veljači prošle godine Slovačka ljevica i desnica unijele brak u Ustav

24. veljače slovački premijer Robert Fico i kršćanski demokrat, Jan Figel (KDH) pristali su na ustavni amandman. Lideri socijalista i demokršćana su se dogovorili da potvrde brak kao zajednicu između muškarca i žene u Ustavu, a “Ustavni amandman zabranjuje legalizaciju braka između istospolnih osoba“, kazao je tada Figel .

Udruga „Savez za obitelj“ (Aliancia za rodinu), koja je inicirala referendum, pokušala je preko referenduma učvrstiti tu zaštitu čime bi se otežale izmjene zakona u budućnosti.

slovačka referendum brak obitelj

Nakon samostalnosti Slovačke uspio samo jedan referendum

Da bi referendum bio valjan, u Slovačkoj izlaznost mora biti 50% i takav visok odaziv birača ostvaren je na samo 2 referenduma – onaj o neovisnosti Slovačke (izlasku iz Čehoslovačke) i o ulasku Slovačke u Europsku uniju.

Prethodnih 7 referendumskih inicijativa u Slovačkoj od osamostaljenja pokrenula je vlast.

Slovaka ima 5,5 milijuna, a inicijativa „Savez za obitelj“ (Aliancia za rodinu) koja je inicijator prvog građanskog referenduma u Slovačkoj skupila je 410 000 potpisa. Nakon odluke ustavnog suda da su referendumska pitanja ustavna, predsjednik države Andrej Kiska raspisao je referendum.

Izvor: Narod.hr