goran hadžić

Nakon što je Haški sud za ratne zločine prihvatio žalbu bivšeg vođe pobunjenih Srba Gorana Hadžića i pustio ga na privremenu slobodu do kraja svibnja zbog teške bolesti, sletio je oko 23 sata u Beograd, a potom krenuo prema Novom Sadu gdje ima kuću, javlja HRT.

Tamo će po odluci sudskog Vijeća provoditi vrijeme pod kontrolom srbijanskih vlasti koje su se jamstvom ICTY-u obvezale nadzirati ga po uvjetima određenim za puštanje na privremenu slobodu.

S Hadžićem će do Novog Sada putovati pratitelji koji su sa njim bili u Amsterdamu.

Njegov odvjetnik Zoran Živković potvrdio je da će ga ondje liječnici podvrgnuti kemoterapiji.

Za povratak Gorana Hadžića u pritvor jamči srbijanska vlada. On je optužen kao pripadnik udruženoga zločinačkog pothvata, koji je predvodio Slobodan Milošević, i tereti se za zločine protiv čovječnosti.

Istodobno glavni haški tužitelj Serge Brammertz zatražio je od Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da Raspravnom vijeću hitno odredi rok od jednog dana za provedbu odluke o povratku vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, u haški pritvor.

Raspravno je vijeće, umjesto da odmah izda nalog i provede odluku Žalbenoga vijeća od 30. ožujka o Šešeljevu vraćanju u pritvor, zatražilo novo izvješće o njegovu zdravstvenom stanju.