raspudić

O položaju Hrvata u BiH nakon haške presude razgovarali su gosti HRT-ove emisije Otvoreno.

Govoreći o povjerenju u Haški sud Nino Raspudić je kazao kako su sudac Agius i tužitelj Scott, koji su radili na predmetu bosanskohercegovačke, nedavno boravili u Bosni i Hercegovini.

“Tužitelj Kenneth Scott je prije par tjedana boravio u istočnom Mostaru kao dragi gost Safeta Oručevića, ratnog gospodara istočnog Mostara”, istaknuo je kolumnist Nino Raspudić napominjući kako se domaćin Kennetha Scotta, Safet Oručević, sastajao s Ratkom Mladićem.

Smatra kako presuda bosanskohercegovačkoj šestorki za stanje u Bosnu i Hercegovini znači “pojačavanje frustracije i osjećaja nepravde u slučaju Hrvata, pojačavanje apetita Bošnjaka, a da Srbe uvjerava da su do sada bili u pravu s dominantnom politikom”.

Druge su zemlje snosile troškove izbjeglica iz BiH koje su bile u Hrvatskoj i Hrvatska je u tome smislu bila kompenzirana, istaknuo je akademik Abdulah Sidran. Naglasio je da su Daytonski sporazum potpisala trojica predsjednika, susjednih, suverenih država i članica Ujedinjenih naroda, a spominje i da u javnom diskursu sada dolazi do rata za interpretaciju ratova devedesetih godina.

Suočavanje s prošlošću u društvima gdje je bilo rata, smatra povjesničar Hrvoje Klasić, nije dobro. “Povjesničar mora u obzir uzeti sve dokumenete, a oni često ne idu u prilog onome kako biste vi voljeli da izgleda prošlost, istaknuo je Klasić. Ima dokumenata koji govore o pomaganju izbjeglicama, o obrani BiH, u sudjelovanju i međunarodnom priznanju, ali moramo biti i svjesni da ima dokumenata koji nisu baš tako sjajni za našu prošlost”, rekao je Klasić.

Klasić spominje otvoreno pismo intelektualaca koje su svojevremeno slali predsjedniku Franji Tuđmanu tražeći da podnese ostavku zbog loše politike prema BiH.

Da predsjednik Franjo Tuđman nije bio na čelu udruženog zločinačkog pothvata, za Davora Ivu Stiera je nedvojbeno. Ocjenjujući rad Haškog suda, Stier je kazao kako nakon više od četvrtine stoljeća, Sud nije osudio najodgovornije za agresiju na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

“Milošević je procesuiran, ali im je umro prije donošenja presuda, a šef kontraobavještajne službe general Vasiljević koji je osmislio i implementirao velikosrpsku agresiju na Hrvatsku i BiH, nije procesuiran, a u jednom je trenutku bio i suradnik tužiteljstva”, istaknuo je Stier.

Emisiju u cijelosti pogledajte u nastavku: