Zastupnik Mosta Nino Raspudić u svom se današnjem govoru osvrnuo na prijedlog da se aktualna, 2021. proglasi Godinom Marka Marulića, nakon što je prošla jedna trećina godine.

“Zašto tek danas, 9. travnja, raspravljamo o tome da se ova godina proglasi Godinom Marka Marulića? Čudim se da se toga nismo sjetili 29. prosinca pa da Marulićevu Godinu svedemo samo na dva dana.”, kazao je Nino Raspudić i zapitao se zašto to predlaže „netko tko to nije dužan“ (Ured predsjednika Sabora), dok se toga nisu sjetili oni koji su trebali – Ministarstvo kulture ili HAZU.

“Zašto se nisu toga sjetili prije godinu dana. Kad su vidjeli da su zaboravili 500. godina tiskanja prvog epa Marulićeve Judite, onda su rekli – ajde, nek’ Godina ne počne 1. siječnja, nego 22. travnja“, kazao je Raspudić i poručio kako se radi o skandalu. Povukao je i paralelu sa Italijom koja ove godine obilježava 700. obljetnicu Danteove smrti.

“To je ozbiljan projekt na kojem se radilo godinama, a svaki dan na talijanskoj državnoj televiziji imate nešto o tome.”, kazao je i retorički se zapitao hoće li na HRT-u najbolji hrvatski glumci čitati iz Marulićeve Judite i odgovorio: „Možete misliti”.

“Ovo je jedan prvorazredni kulturni i nacionalni skandal, da se na taj način odnosi prema temeljnoj obljetnici, 500 godina hrvatske književnosti i hrvatskog identiteta. Što sada? Vodio bih čuti od Ministarstva kulture je li išta suvislo pripremljeno da se Marulićeva djela populariziraju.”

“Na nama je da spasimo ono što se spasiti da. Marulić je bestseler tadašnje Europe. Zar se nije mogla obljetnica proglasiti na razini Europske Unije i plasirati priča o Maruliću, nego se mi nadamo da će individualnim marom nastavnici malo više govoriti o Maruliću – jer to je naš doseg.”, zaključio je Raspudić uz opasku kako je žalosno što je Marulić bio upitan u kurikulu hrvatskog jezika te kako je to dokaz koliko hrvatske institucije brinu o njemu.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr