ranko ostojić, sdpFoto: HRT

SDP-ov saborski zastupnik Ranko Ostojić u srijedu je prozvao Vladu da “prešutno promovira netrpeljivost u hrvatskom društvu te ne čini ništa da spriječi poruke mržnje”, a Ministarstvo vanjskih poslova da je “jednostranom odlukom napravilo negativan zaokret u području ljudskih prava”.

“Ministar vanjskih i europskih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier svojom je jednostranom i samoinicijativnom odlukom napravio radikalan zaokret u hrvatskoj vanjskoj politici, i to na području ljudskih prava”, poručio je Ostojić nakon stanke koju je po toj temi zatražio u Saboru. “Stier je to, ističe, napravio bez znanja hrvatskih građana i time narušio konsenzus koji je u hrvatskoj vanjskoj politici postojao na području ljudskih prava, a radi čega je Hrvatska i postala punopravna članica EU.”

Napomenuo je kako niz europskih država s demokršćanskim vladama podržava “reproduktivna prava žena, prava na reproduktivno zdravlje, prava istospolnih zajednica, rodnu ravnopravnost”. “Demokršćani ne zabranjuju ženama pobačaj i ne negiraju prava istospolnih zajednica, a vi kolege iz HDZ-a upravo to radite”, poručio je Ostojić. Građane je pozvao da “ne spuštaju glavu i dignu glas”, te “ne gledaju eroziju na području ljudskih prava”.

Ostojić je podsjetio kako je danas Nulti dan tolerancije prema diskriminaciji koji Hrvatska, tvrdi, s obzirom na recentne događaje obilježava već mjesecima. U tom je kontekstu naveo napad LGBT zajednicu u klubu “Super super”, napad na ljude zbog beogradskih tablica, napad u Dubrovniku na poznatog američkog glumca zbog boje kože, “profašistički marš crnokošuljaša u Zagrebu”, fotomontažu potpredsjednice Sabora Milanke Opačić…

“Samo je pitanje ne više hoće li, nego kada će pasti krv a onda će odgovornost biti na vama koji to dopuštate o tome šutite i podržavate”, poručio je Ostojić vladajućima.

Pupovac: Ni u ratna vremena nismo bilježili da se saborske zastupnike tjera iz RH

Zabrinutost zbog stanja na području zaštite ljudskih prava izrazio je i SDSS-ovac Milorad Pupovac, upozorivši kako se u posljednje vrijeme “bilježi porast govora mržnje i napada na pripadnike etničkih zajednica, ponajprije na pripadnike srpske zajednice, njihove institucije i predstavnike”.

“Ni u najizazovnija ratna vremena nismo bilježili da se izabrane zastupnike u Saboru u već nekoliko navrata u zadnja dva mjeseca protjeruje iz RH i traži da im se oduzme državljanstvo, a o tome se šuti”, rekao je Pupovac.

U medijima se, kaže, čita na temelju nepotpunih informacija o tome da se na “izvještaj Europske komisije, koji se radi za potrebe vrednovanja UN-ovih standarda, ne spominju ni pripadnici nacionalnih manjina niti pitanje ljudskih prava, nego se spominje pitanje slobode vjeroispovijesti i ne kaže se koje slobode vjeroispovjesti jer je to vrlo širok pojam”.

Pupovac ističe kako je neophodno da, “ako neki dokument nije prošao Vladu i tijela Sabora, Sabor mora dobiti na uvid”. “Nepošteno je prema Saboru, slagali se ili ne oko nekih pitanja, da tako važna pitanja koja su dio temeljnih ustavnih i zakonskih vrijednosti koje reguliraju pitanje ljudskih prava, zdravlja, spolnih odnosa, braka, obitelji, da o tome nadležna tijela Sabora nemaju nikavu informaciju nego čitaju ono što se objavi u novinama”, istaknuo je. U tom je kontekstu najavio kako će zatražiti da Ministarstvo vanjskih poslova taj dokument da na uvid i raspravu nadležnom saborskom odboru.

Izvor: Sloboda.hr/Hina