Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak u svom obraćanju parlamentu da će nastaviti rat u Ukrajini i optužio je NATO savez na čelu sa SAD-om da raspiruje sukob u pogrešnom uvjerenju da može poraziti Moskvu u globalnom ratu, a također je objavio i da obustavlja sudjelovanje u Novom START-u.

On je poručio ruskoj političkoj i vojnoj eliti da će Rusija “pažljivo i dosljedno rješavati zadaće s kojima se suočava”.

Također je objavio da Rusija obustavlja svoje sudjelovanje u sporazumu sa Sjedinjenim Državama koji ograničava strateške nuklearne arsenale dviju strana.

“U tom smislu, prisiljen sam danas objaviti da Rusija obustavlja svoje sudjelovanje u sporazumu o strateškom ofenzivnom naoružanju”, rekao je Putin zastupnicima.

Međutim, istaknuo je da to nije povlačenje iz sporazuma.

EPA/DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK

Pokušao opravdati invaziju

Osim obećanja o nastavku rata i upozorenja Zapadu na globalnu konfrontaciju, Putin je pokušao i opravdati rat rekavši da je Rusiji bio nametnut te da razumije bol obitelji onih koji su pali u borbi.

“Sam narod Ukrajine postao je talac kijevskog režima i njegovih zapadnih gospodara, koji su zapravo okupirali ovu zemlju u političkom, vojnom i ekonomskom smislu”, rekao je ruski predsjednik.

“Oni lokalni sukob namjeravaju pretvoriti u fazu globalnog sukoba. Upravo tako mi sve to shvaćamo i u skladu s tim ćemo i reagirati, jer u ovom slučaju je riječ o postojanju naše zemlje.”

Po njegovim riječima, Rusija je željela riješiti problem Donbasa mirnim putem, ali su joj zapadne zemlje pripremile “drugačiji scenarij” iza leđa.

“Činili smo sve što je bilo moguće da riješimo ovaj problem mirnim putem, pregovarajući o mirnom izlazu iz ovog teškog sukoba, ali iza naših leđa pripremao se sasvim drugačiji scenarij”, rekao je Putin.

On je rekao da se narod Donbasa borio od 2014. , “braneći svoje pravo da živi na svojoj zemlji, da govori svojim materinjim jezikom. Borili su se i nisu odustali u uvjetima blokade i stalnog granatiranja, neskrivene mržnje kijevskog režima”. 

“Kijev je vodio razgovore sa Zapadom o nabavi oružja prije početka vojne operacije u Ukrajini”, rekao je Putin. Po njegovim riječima, “tako su uništavali i Jugoslaviju, Irak, Libiju…”

EPA/DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK

Zapad je, rekao je Putin, pustio duha iz boce u mnoštvu regija diljem svijeta sijajući kaos i rat.

Putin je naveo da je, prema podacima koje je dobila Rusija, u veljači prošle godine sve bilo spremno za, kako je rekao, “novu kaznenu akciju Kijeva u Donbasu”.

Optužujući Zapad za rat u Ukrajini, izjavio je da su zapadne zemlje, vođene SAD-om, tražile “neograničenu moć” u svjetskim poslovima.

Pobijediti Rusiju, rekao je, nemoguće je. Sedamdesetogodišnji šef Kremlja rekao je da Rusija nikada neće popustiti zapadnim pokušajima da podijeli svoje društvo, dodajući da većina Rusa podržava rat.

Sankcije

Također je rekao da Moskva prkosi pokušajima Zapada da uništi rusko gospodarstvo paketom sankcija bez presedana te da su bilijuni dolara na kocki za Zapad, ali da ruski tokovi prihoda nisu presušili.

Putin je rekao da su zapadne zemlje uvele Rusiji sankcije kako bi njen narod “patio”, ali da ju nisu uspjele poraziti na ekonomskom planu.

“Žele natjerati ljude da pate… ali njihova računica nije se ostvarila. Pokazalo se da su rusko gospodarstvo i menadžment mnogo jači nego što su mislili”, rekao je Putin zastupnicima u govoru. 

Rusija ima sva financijska sredstva koja su joj potrebna da zajamči svoju nacionalnu sigurnost i razvoj unatoč zapadnim ekonomskim sankcijama, ustvrdio je.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK