ukrajina rat primirje putin rusija

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak da nije vjerojatno da će doći do rata sa susjednom Ukrajinom, prenosi Reuters. ‘Mislim da je tako apokaliptični scenarij malo vjerojatan i nadam se da se to nikada neće dogoditi’, rekao je Putin novinaru ruske televizije Rusija 1, upitan očekuje li rat između Rusije i Ukrajine.

Putin je također kazao da ne vidi potrebu za još jednim sastankom s čelnicima Francuske, Njemačke i Ukrajine o rješavanju sukoba na istoku te zemlje.

Ako se poštuju sporazumi iz Minska o prekidu vatre na istoku Ukrajine i povlačenju teškog oružja s bojišnice, to je put prema normalizaciji stanja u regiji, ocijenio je ruski predsjednik.

On je pozvao ukrajinske vlasti da učine sve da se u ‘toj velikoj europskoj zemlji’ život vrati na normalu te da riješe odnose s jugoistokom zemlje ‘na civiliziran način’, javio je France presse.

Primirje je službeno u Ukrajini stupilo na snagu 15. veljače, u skladu sa sporazumima Minsk 2 potpisanim u bjeloruskoj prijestolnici nakon maratonskih pregovora između čelnika Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke. Otad se međutim ukrajinska vojska i pobunjenici ne prestaju međusobno oputuživati za kršenje primirja, zbog kojeg nikako da dođe po početka povlačenja teškog naoružanja, što je također predviđeno Minskom 2.

Ukrajinska vojska objavila je u ponedjeljak da čeka potpuni prekid pucnjave proruskih pobunjenika prije nego pristupi povlačenju teškog naoružanja koje je trebalo početi u nedjelju na separatističkom istoku zemlje. ‘Budući da je nastavljena pucnjava na ukrajinske položaje, još se ne može govoriti o povlačenju oružja’, izjavio je Vladislav Seleznev, glasnogovornik glavnog stožera ukrajinske vojske.

U okviru mirovnih sporazuma Minsk 2 potpisanih 12. veljače, do povlačenja je trebalo doći nakon stupanja na snagu prekida vatre. Borci moraju povući ‘svo teško naoružanje’ kako bi uspostavili tampon zonu širine između 50 i 140 kilometara ovisno o tipu oružja.