putin-finger-_3141894b

Vrijednost rublja će se stabilizirati, no ekonomska kriza mogla bi trajati nekoliko godina – upozorio je ruski predsjednik Vladimir Putin na tradicionalnoj konferenciji za medije potkraj godine.

Za dramatičan pad rublja optužio je vanjske čimbenike i priznao da je središnja banka mogla prije reagirati. Rekao je i da Rusija nije uspjela diversificirati ekonomiju, pa zato toliko ovisi o proizvodnji nafte i plina, zbog čijih niskih cijena zemlja klizi u recesiju. Osvrnuo se i na nove podjele koje su se dogodile u Europi, prenosi HRT.

‘Poslije rušenja Berlinskog zida uvjeravali su nas da se NATO neće širiti na Istok, a krenuli su odmah. Dva vala širenja. Zar to nije zid? Nije pravi, to je virtualni zid, ali se počeo stvarati. A proturaketni štit na našoj granici – zar to nije zid? Nitko se nije zaustavio. U tome je glavni problem današnjih međunarodnih odnosa’, poručio je Putin.

Uoči Putinove konferencije za novinare ministar gospodarstva Aleksej Uljkajev izjavio je da će sankcije Zapada zbog uloge Rusije u ukrajinskoj krizi potrajati jako dugo, a moguće i nekoliko desetljeća. ‘Od početka godine rubalj je oslabio 45 posto u odnosu na dolar’, kazao je Uljkajev. ‘Kada ne bi bilo sankcija, pada cijena energenata i da nismo učinili neke gluposti, rusko gospodarstvo bi godišnje raslo između 2,5 i tri posto’, dodao je.