pupovac, ustaše, tuđmanFoto: Snimka zaslona

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac za srbijansku novinsku agenciju Sputnik kaže da Srbe u Hrvatskoj zabrinjava porast radikalnog revizionizma i s njime povezanog ekstremizma “kakvog smo mogli vidjeti u odnosu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi ili institucijama srpske zajednice u Hrvatskoj”.

Intervju u kojemu Pupovac priča o situaciji u Hrvatskoj, zanimljivo, nosi naslov “Ustašija je danas agresivnija nego pod Tuđmanom!”.

“Nas posebno brine vrijeđanje sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata, uključujući i srpske žrtve u Hrvatskoj. Posebno nas vrijeđa i negiranje tih žrtava i umanjivanje njihovog broja, a osobito nas brine stjecanje prava građanstva ideja, znamenja ili pozdrava pripadnika zločinačkih pokreta i zločinačkog režima koji je stajao iza takvog stradanja manjinskih naroda, uključujući i srpske u Hrvatskoj”, kaže Pupovac.

Klikni LIKE ako smatraš da Pupvčev SNV ne bi trebao biti financiran iz državnog proračuna!

Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme pojedine političke i nepolitičke grupacije u Hrvatskoj kontinuirano nastoje nametnuti obnovu revizije povijesti, a posebno Drugog svjetskog rata, i to od “poraženih snaga”.

“Danas se to jasnije vidi nego što se moglo vidjeti tijekom devedesetih, a posebno tijekom dvijetisućite, kad je Hrvatska pristupala Europskoj uniji i kad je bilo mnogo više kontrole nad takvim pojavama nego što je ima danas”, kaže Pupovac.

Izvrtanje povijesti

U Ljubuškom u Bosni i Hercegovini, većinski naseljenom Hrvatima, najavljeno je postavljanje spomenika 19-članoj skupini “Feniks” koja je 1972. godine upala u Jugoslaviju kako bi podigla ustanak i srušila politički poredak SFRJ.

Povodom najave postavljanja spomenika spomenika u Ljubuškom Pupovac podsjeća da je nedavno u Hrvatskoj podignut spomenik Miru Barešiću, čovjeku koji je ubio jugoslavenskog ambasadora Vladimira Rolovića.

“Ni to ne predstavlja novost, nego se sve uklapa u nastojanja onih koji se trude da u potpunosti revidiraju hrvatsku povijest, ukupnu jugoslavensku povijest, a time u velikoj mjeri i europsku povijest, u kojoj će se oni koji su bili antifašisti i članovi savezničke antifašističke koalicije, na nacionalističkoj i antikomunističkoj osnovi, jednostavno proglašavati zločincima.

Oni koji su bili pripadnici fašističke koalicije i koji su počinili strašne zločine, uključujući i zločine planiranih istrebljenja cijelih naroda, kao što su Židovi, Srbi i Romi, ne samo da će se abolirati, nego će se proglasiti žrtvama i nastojat se da se cjelokupna slika povijesti okrene naopačke”, ocijenio je lider Srpskog nacionalnog vijeća.

Kad je riječ o “slučaju Stepinac”, Pupovac smatra da bi se trebalo, u skladu sa dogovorom članova mješovite katoličko-pravoslavne komisije, suzdržavati od bilo kakvih radnji i komentara koji se tiču ​​svega što je u mandatu te komisije. Međutim, očito je “da nema nadzora niti nad radnjama niti nad verbalnim porukama” u vezi s radom povjerenstva.

“U tom smislu bi trebalo učiniti sve da se te teške i vrlo ozbiljne rane u hrvatsko-srpski odnosima ne produbljuju i ne povrjeđuju iznova, i da ne stvaraju temelj za produbljivanje nesporazuma, nepovjerenja, pa i uzajamne mržnje. Jer o tome je zapravo riječ. Mislim da je tu potrebno postići da se politike što manje upliću u to, ukoliko nemaju odgovore na takva pitanja”, kaže Pupovac.

S druge strane, trebalo bi spriječiti svi oni koji će rad Povjerenstva jednostrano tumačiti ili pokušavati opstruiraju dogovore, i njih bi, smatra Pupovac, trebalo staviti pod neku vrstu kontrole.

“Konačno, ta stvar bi trebala dobit i onu dimenziju koju bi trebalo dobiti, a to je da se takvim stvarima bave ozbiljni ljudi koji su svjesni što to znači. Ovako, to se prepušta onima koji o tome nikakvih znanja nemaju i koji nerijetko narušavaju mogućnost da se dođe do nekog dogovora”, zaključio je Pupovac.

Izvor: Sloboda.hr/Sputniknews.com/Maxportal