nobilo josip perković mustač suđenje đureković

Nastavlja se suđenje bivšim pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću pred Višim pokrajinskim sudom u Münchenu zbog sumnje u suučesništvo u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Danas bi trebali biti saslušani policijski službenici i vještaci koji su bili na mjestu ubojstva Đurekovića u Wolfratshausenu pokraj Münchena u srpnju 1983. godine.

Podsjetimo, na zadnjem ročištu dogodio se i prvi jači dvoboj obrane i tužitelja. Sučelili su se oko pouzdanosti svjedoka Vinka Sindičića. Sudac je prekinuo pokušaje odvjetnika Ante Nobila da pobije niz navoda iz pročitane presude Krunoslavu Pratesu. Čitan je popis od 35 umrlih komunističkih vođa te iskaz pokojnog Damira Đurekovića.

Treće ročište na suđenju bivšim agentima tajnih službi Mustaču i Perkoviću nastavljeno je poslijepodne čitanjem završnog dijela presude Krunoslavu Pratesu, za koju je Perkovićeva obrana rekla da je puna netočnosti.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo ustvrdio je da je presuda puna netočnih tvrdnji u vezi s činjenicama i odnosima među osobama koje se u njoj navode. Mi ćemo iskazima svjedoka i materijalnim dokazima tijekom procesa dokazati kako su mnoge tvrdnje iznesene u presudi neistinite, rekao je Nobilo.

Predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster oduzeo mu je riječ upozorivši Nobila da u njemačkom kaznenom postupku nije predivđeno da obrana najavljuje postupke, nego je samo trebala iznijeti komentar na presudu Pratesu.

Sudac nije dao riječ ni drugom Perkovićevu odvjetniku Richardu Beyeru kao ni predstavniku državnog odvjetništva Lienhardu Weissu jer za to, kako je rekao, sad nije vrijeme.

Optuženi su se tijekom suđenja preko svojih odvjetnika izjasnili kako se zasad neće očitovati o događajima ili osobama tijekom suđenja.

Odvjetnicima angažiranim na “slučaju Perković” Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) dopustio je uvid u arhiv nekadašnjeg Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske (CK SKH) koji nose oznaku tajnosti, tumačeći da, prema Zakonu o arhivskoj građi, zbog proteka vremena nema potrebe za deklasifikacijom tih dokumenata.