sad bih deportirati ratni zločin srebrenica

Na raznim lokacijama u Srbiji uhićeno je sedam osoba za koje se sumnja da su počinili masovna pogubljenja u Kravicama kod Srebrenice tijekom rata u Bosni i Hercegovini, objavljeno je u srijedu.

U tijeku je policijska potraga za još nekoliko osumnjičenih. Služba za otkrivanje ratnih zločina uhitila je N.M., A.G., M.B., A.D., B.M., J.P. i D.P. po nalogu Tužiteljstva za ratne zločine zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva, navode srbijanski elektronički mediji.

U pitanju su prva uhićenja na teritoriju Srbije zbog masovnih pogubljenja u Srebrenici i okolici.

Tužiteljstvo za ratne zločine donijelo je naredbu za provođenjem istrage protiv bivših pripadnika Centra za obuku “Jahorina” u sastavu Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske, zbog osnovane sumnje da su u Srebrenici, na lokalitetu Kravice, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Među žrtvama je više od 1.000 civila muslimanske nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci identificirani u masovnim grobnicama na više lokacija, među kojima su Glogova 1 i 2 i Ravnice.

Uhićenja u Srbiji rezultat suradnje s pravosudnim tijelima BiH

Uhićenje sedam bivših pripadnika ratnog sastava policije bosanskih Srba koje je policija u Srbiji privela pod sumnjom za sudjelovanje u genocidu u Srebrenici izravni je rezultat suradnje pravosudnih tijela Srbije i Bosne i Hercegovine, objavilo je u srijedu Tužiteljstvo BiH.

Nakon akcije srbijanske policije koja je u jutarnjim satima uhitila sedam osoba osumnjičenih za masovna ubojstva Bošnjaka iz Srebrenice počinjena u srpnju 1995. godine, iz sjedišta Tužiteljstva BiH u Sarajevu priopćeno je kako je prije toga provedena razmjena informacija i dokaza o osumnjičenicima za koje se znalo da se nalaze u Srbiji i imaju državljanstvo te zemlje.

Navedeno je i kako su glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović te posebni tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević tijekom operacije uhićenja osumnjičenih bili u stalnom kontaktu i koordinaciji.

Suglasnost obitelji žrtava

Istaknuto je kako su predstavnici obitelji žrtava ratnih zločina u svojstvu oštećenih dali suglasnost pravosuđu Srbije za procesuiranje ovih osumnjičenika što predstavlja jasan znak povjerenja i suradnje pravosudnih vlasti dviju država.

U više gradova na području Srbije policija je pronašla i uhitila sedam bivših pripadnika postrojbe koja se zvala “Specijalna brigada policije Centra za obuku Jahorina MUP-a RS”.

Ta je postrojba bila uključena u operaciju osvajanja Srebrenice što su je snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića provele u srpnju 1995. godine nakon čega je ubijeno više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca, dječaka i staraca.

Pripadnici posebne policijske postrojbe iz središta na Jahorini izravno su sudjelovali u ubojstvima najmanje tisuću zarobljenih Bošnjaka koji su dovedeni u hangare nekadašnje zemljoradničke zadruge u selu Kravice i tamo strijeljani.

Veći broj sudionika ovog zločina ranije je procesuiran u BiH a neke istrage još traju.

Iz Tužiteljstva BiH navode kako će se nastaviti suradnja s pravosudnim tijelima Srbije s ciljem procesuiranja ostalih počinitelja ovog i drugih ratnih zločina.