Ukrajina

Proruski separatisti srušili su teretni zrakoplov kod istočnoga grada Luganska. Poginulo je 49 ukrajinskih vojnika.

Napad se dogodio nekoliko sati nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom naglasio da snage ukrajinske vlade trebaju prekinuti oružane operacije u Ukrajini.

Zapad pak optužuje Kremlj da oružjem opskrbljuje proruske separatiste u Ukrajini. Sjedinjene Države objavile su jučer da je Rusija proruskim separatistima na istoku Ukrajine isporučila tenkove i bacače raketa, opremu koja je posljednjih dana prelazila granicu između dviju zemalja.

Ukrajinski guverner pokrajine Dnjepropetrovsk u petak je predložio predsjedništvu svoje zemlje gradnju sigurnosnog zida duž gotovo 2.000 kilometara duge granice s Rusijom koji bi trebao spriječiti svaki upad iz Rusije.

Rusija: Ukrajinska oklopna vozila prešla granicu

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov rekao je da su ukrajinska oklopna vozila jučer prešla granicu s Rusijom i da su ih zadržali graničari. Kijev tvrdi suprotno.

Prvo oklopno vozilo ušlo je 150 metara na ruski teritorij u 12.30 po mjesnom vremenu. Posada je uspjela pobjeći, a vozilo je zaplijenjeno. Nedugo zatim ukrajinske oružane snage izvele su drugi pokušaj upada kako bi preuzele prije zaplijenjeno vozilo, ali su u tome spriječeni, rekao je glasnogovornik graničara ruske regije Rostov na Donu, Vasili Malajev.

Ukrajinska vojska vratila nadzor nad Mariupoljem

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je ministarstvu vanjskih poslova da se obrati ukrajinskoj strani zbog narušavanja međudržavne granice.

Ukrajina je izjavila da su tenkovi ušli na njezin teritorij iz Rusije kako bi bili upotrijebljeni protiv redovitih ukrajinskih snaga.

NATO strahuje da bi to moglo značiti da je riječ o eskalaciji krize u Ukrajini.

Izvor: HRT