f91d7_news__73662672_izq1t2ib

Proruski prosvjednici upali su jutros u sjedište ukrajinske mornarice u Sevastopolju i zamijenili ukrajinske zastave ruskima, javljaju ruski i ukrajinski mediji.

Prema riječima očevidaca, u sjedištu je oglašena uzbuna i ukrajinski su vojnici napravili živi zid ispred prosvjednika, ali su prosvjednici ipak uspjeli ući automobilima na područje sjedišta.

U međuvremenu je zapovjednik ruske Crnomorske flote viceadmiral Aleksandr Vitko započeo pregovore sa svojim ukrajinskim kolegom kontraadmiralom Sergejem Gajdukom. Ukrajinska ‘Pravda’ javlja da prosvjednici nisu naoružani.

Ubrzo nakon incidenta oglasio se vršitelj dužnosti ukrajinskog ministra obrane Igor Tenjuh koji je izjavio u Kijevu da se ukrajinske snage neće povući s Krima bez obzira na to što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao sporazum o ulasku te regije u sastav Rusije.

Tisuće ruskih vojnika preuzele su kontrolu nad Krimom posljednjih tjedana prije referenduma održanog u nedjelju na kojemu su se birači izjasnili za pripojenje Rusiji.

OESS: ‘Pripojenje Krima Rusiji protivno međunarodnom pravu’

Pripojenje Krima Rusiji protivno je međunarodnom pravu, upozorio je izvršni predsjednik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Didier Burkhalter.

Švicarski ministar vanjskih poslova i predsjednik OESS-a Burkhalter smatra da najnovije mjere koje je poduzela Ruska Federacija glede statusa Krima predstavljaju kršenje temeljenih obveza OESS-a te nisu u skladu s međunarodnim pravom, objašnjeno je u noćašnjem priopćenju.

Naglasio je da jučerašnji događaji ne smiju značiti prekid diplomacije u prevladavanju krize. Iskren i pošten dijalog te napori uloženi u izgradnju mostova sada su važniji nego ikada, piše u priopćenju. Predstavnici 57 članica OESS-a moraju se još složiti oko slanja misije u Ukrajinu.

Lavrov Kerryju: ‘Sankcije su neprihvatljive’

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je američkom državnom tajniku Johnu Kerryju da su zapadne sankcije zbog Krima neprihvatljive i zaprijetio je posljedicama, objavila je Moskva.

Prema ruskim izvorima dvojica diplomata razgovarala su telefonom nekoliko sati nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao sporazum u Kremlju kojim je ukrajinski Krim postao sastavni dio Rusije unatoč protivljenju Kijeva i Zapada.

Putin je kazao da ne planira uzeti nijedan drugi dio Ukrajine, a Kerry je  upozorio da bi bilo koji upad u drugi dio Ukrajine bio ‘velika pogreška’ i predstavljao izazivanje međunarodne zajednice.

Krimski stanovnici demokratski su odlučili u skladu s međunarodnim pravom i Poveljom UN-a što Rusija poštuje i prihvaća, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova, dok su sankcije koje su nametnuli SAD i EU neprihvatljive i neće proći bez posljedica.

Bijela kuća pozvala da se ne kupuju ruske dionice

Bijela kuća jučer je, sasvim neuobičajeno, pozvala investitore da izbjegavaju ruske dionice u trenutku dok se zaoštrava retorika oko ruske aneksije Krima. Ja ne bih, da sam na vašem mjestu, sada ulagao u ruske dionice, kazao je   glasnogovornik Bijeće kuće Jay Carney uz osmijeh na konferenciji za novinare.

Ističući da SAD priprema nove sankcije, Carney je kazao novinarima da će ruska aneksija dijela ukrajinskog teritorija imati dugoročne posljedice na rusko gospodarstvo. Oni će snositi teret sankcija koje smo nametnuli mi i EU, kazao je Carney.

SAD i EU nametnuli su zabranu putovanja i zamrznuli imovinu nekih ruskih i odbjeglih ukrajinskih dužnosnika optuženih za sudjelovanje u aneksiji Krima čijih je dva milijuna stanovnika ruske nacionalnosti.

Autor: F.Č./HRT
Foto: