Više tisuća prosvjednika, u organizaciji Pokreta za narod koji podupiru članovi moldavske proruske stranke Šor, okupilo se u Kišinjevu tijekom vikenda zatraživši od nove prozapadne vlade da u potpunosti podmiri račune za grijanje u jeku krize životnih troškova i vrtoglave inflacije.

Prosvjed je organizirala nedavno osnovana skupina Pokret za narod koju podupiru članovi Šora, proruske stranke koja ima šest od 101 mjesta u parlamentu bivše sovjetske republike.

Neki od prosvjednika koji su se okupili u Kišinjevu u nedjelju pozvali su na ostavku predsjednice, uzvikujući “Dolje Maia Sandu!”

Drugi su držali transparente s licima nekih moldavskih čelnika i političara pored fotografija velikih kuća i luksuznih automobila.

“Oni imaju milijune. Mi umiremo od gladi”, rekli su.

Sandu je 13. veljače iznijela navodni plan Moskve da svrgne vladu kako bi naciju stavila “na raspolaganje Rusiji” i skrenula je s puta prema pridruživanju Europskoj uniji jednog dana.

“Nasilnim akcijama, pod krinkom prosvjeda takozvane oporbe, bila bi iznuđena promjena vlasti u Kišinjevu”, rekla je.

“U provođenju plana autori se oslanjaju na neke unutarnje snage, ali posebno na kriminalne skupine poput formacije Šor….”

Rusija je oštro demantirala njezine tvrdnje.

Niz protuvladinih prosvjeda koje je pokrenula stranka Šor potresao je Moldaviju tijekom jeseni u vrijeme kad je zemlju zahvatila teška energetska kriza nakon što je Rusija smanjila opskrbu prirodnim plinom.

Otprilike u isto vrijeme moldavska vlada zatražila je od Ustavnog suda da stranku Šor proglasi nezakonitom. Državno protukorupcijsko tužiteljstvo ustvrdilo je da su prosvjedi djelomično financirani ruskim novcem.

Šor je optužio vlasti za mobiliziranje tisuća policijskih časnika kako bi spriječili nedjeljne prosvjede i ulazak ljudi u glavni grad.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/DUMITRU DORU