Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje grada Dubrovnika Dživo Brčić (Hrvatski suverenisti) rekao je da je prvi dan podjele besplatnih obroka u Dubrovniku “bilo dosta turbulentno”.

– Dosta je problema, resursi na terenu su nešto sasvim drugo u odnosu na ono što je zamišljeno i što je planirano, rekao je Brčić, izrazivši nadu da će u predstojećem razdoblju biti bolje.

Dodao je da neke škole nisu odmah počele s podjelom obroka zbog nedostatka prostornih i ljudskih kapaciteta, pa se moraju koristiti vanjskim suradnicima, s kojima je u ovo vrijeme u Dubrovniku “nezgodna situacija”. Ocijenio je da 10 kuna ili 1,33 eura, koliko je za ovu mjeru osigurano na dan po učeniku, u Dubrovniku nije dovoljno da bi djeca dobila topli obrok.

Glavni tajnik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnatelj zagrebačke Osnovne škole A. G. Matoš Antonio Jurčev rekao je da je prema njihovim informacijama velika većina škola uspjela krenuti s mjerom, koju je opisao kao hvalevrijednu. Bilo je određenih problema u Dubrovačko-neretvanskoj i još nekim dalmatinskim županijama, ali su većinom uspješno riješeni, rekao je Jurčev, ističući da je jedan od većih problema nejednakost u opremljenosti i veličini škola.

– Imamo škola koje stvarno nemaju prostornih uvjeta da mogu takvu mjeru provesti i o tome će se morati voditi briga u skorijoj budućnosti, poručio je.

Jurčev je rekao i da tržnica ili trgovine u Dubrovniku sigurno nemaju iste cijene kao možda u Slavoniji, pa se za deset kuna sigurno ne može dobiti ista kvaliteta ili vrijednost obroka.

Ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac rekla je da se problem infrastrukture planira riješiti tijekom nadolazećeg razdoblja, za što su osigurana sredstva iz Nacionalnog plana otpornosti i oporavka.

– Krajem jeseni se planira krenuti u realizaciju velikih infrastrukturnih zahvata u našim školama i kroz četiri godine naravno da se očekuje da bi ti problemi trebali biti riješeni, rekla je.

Navela je da prema njihovim podacima s terena deset županija, od kojih pet županija sigurno, sa svim svojim osnovnim školama ima kompletne infrastrukturne kapacitete da mogu osigurati pripremu i podjelu obroka.

Šerepac je istaknula i da je 1,33 eura “ustvari pomoć svima onima koji imaju veću cijenu obroka, gdje će se roditeljima omogućiti da ono što oni plaćaju u participaciji bude manje”.

Izvor: Sloboda.hr/HRT

foto: screenshot/HRT