slovački premijer robert fico sankcije rusiji eu

Slovački premijer Robert Fico izrazio je iznenađujuće nezadovoljstvo povodom direktive EU o uvođenju sankcija Rusiji. “Slovačka nema namjeru, povodom sankcija protiv Rusije, za Europskom unijom ići kao ovca na klanje”, priopćio je slovački premijer.

“Slovačka jest članica EU i mi želimo biti discipliniran igrač, ali to ne znači da smo ovce. Spadam među premijere koji su već prilikom prvog vala sankcija Rusiji iznosili razloge protiv. O drugom valu sankcija da i ne govorim”, upozorio je Fico.

On je istovremeno ukazao da protiv europskih podružnica Sberbanke nisu uvedene sankcije zahvaljujući otporu Bratislave i Beča.

Za više ovakvih članaka – klikni LIKE!

“Ta banka djeluje i u Slovačkoj i nastradale bi možda stotine tisuća njenih klijenata kada bi bila bačena na koljena. Mi svoje pozcije želimo usagalsiti s EU, ali ne želimo šutjeti o problemima. EU se suočila s bumerang-efektom. Bumerang nas je udario u glavu – jače nego što smo očekivali kada smo Rusiji uvodili sankcije”, upozorio je predsjednik slovačke vlade.

Fico je podsjetio da je Bratislava bila protiv ulaska Krima u sastav Rusije i da je solidarna s Ukrajinom kojoj će isporučiti do deset milijardi kubičnih metara tzv. reversnog plina.

Na kraju je slovački posebno podvukao “da ni jedna druga zemlja ne ukazuje toliku pomoć Kijevu kao Slovačka”.

>>> ŠOK U MOSKVI: Popeli se na znamenitu zgradu, razvili ukrajinsku zastavu i obojili petokraku (VIDEO)

Autor: Sloboda.hr