viktor orban

Mađarska planira donijeti zakon kojim bi se omogućio pritvor ili hitna deportacija ilegalnih imigranata, kako država ne bi postala “logor” za ekonomske migrante, rekao je u petak premijer Viktor Orban.

U Mađarsku s juga dolazi sve više imigranata, uglavnom iz Kosova: samo u siječnju azil je zatražilo deset tisuća Kosovara.

Većina ih traži azil da ne bi bila odmah deportirana. Dok im se prijave obrađuju, oni podmite useljeničke vlasti i krenu dalje prema zapadu kroz Schengenski prostor bez granica, prenosi Narod.hr.

Orban je na javnome radiju Kossuthu rekao da će Austrija i Njemačka, kamo ide većina imigranata, u idućih nekoliko mjeseci postrožiti pravila pa da će imigranti ostati u Mađarskoj.

“Ne budemo li mi tada imali zakone koji nam omogućuju da ih odmah pritvorimo i deportiramo, Mađarska će postati logor za ekonomske migrante”, rekao je Obran. “A to treba izbjeći”.

Antal Rogan, parlamentarni čelnik Orbanova Fidesza, prošli je petak spomenuo mogućnost držanja azilanata u pritvoru dok im se zahtjev obrađuje, kao i protjerivanje onih kojima je zahtjev odbijen.