Hrvatska u žrvnju Jugosfere

Iz pera mladog kolumnista Portala Hrvatskoga kulturnoga vijeća Davora Dijanovića proizašla je knjiga “Hrvatska u žrvnju Jugosfere” čije će se predstavljanje održati u četvrtak, 9. travnja 2015. u 19 sati u prostorijama “Hrvatskog slova” u Zagrebu (prizemlje Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Hrvatske bratske zajednice 4, Zagreb).

U predstavljanju knjige sudjelovat će akademik Josip Pečarić, dr. sc. Damir Pešorda, Benjamin Tolić, Mate Kovačević, Stjepan Šešelj te sam autor, Davor Dijanović.

U knjizi se nalazi 85 članaka, eseja i prikaza koji su posljednjih šest godina objavljivani na Portalu Hrvatskoga kulturnoga vijeća i drugim medijima. Srž knjige čine teme iz šireg područja politike, povijesti, književnosti i kulture u pet tematskih dijelova. Prvi dio predstavlja povijesni pregled jugoslavenskih integracija, kao i njezinih modernih derivata u vidu geostrateškoga projekta “Zapadni Balkan”, tj. “Jugosfera”. Drugi dio čini kritička analiza odnosa Hrvatske i  Europske unije, dok treći dio govori o “krizi kulture” zapadnoga svijeta, odnosno o antropologiji i svjetonazoru koji su suprotni kršćanskoj viziji svijeta te društva koje je izgrađeno na kršćanskim ćudorednim načelima. Posljednja dva dijela knjige posvećena su analizi komunističkih zločina i jugoslavenske mitologije te portretima i političkim idejama značajnih hrvatskih političara, ideologa i intelektualaca čiji je rad i život utkan u temelje moderne Hrvatske.

Autor: T. Pšenko / dnevno.hr