U desetoj epizodi podcasta (Geo)politički objektiv Davor Dijanović govori o disciplini geopolitike. Definiraju se osnovni geopolitički pojmovi i daje pregled najvažnijih geopolitičkih autora, škola i literature.

Uvodna emisija o geopolitici s teoretskim pregledom najvažnijih autora i pojmova, ističe Dijanović, nužna je za razumijevanje aktualnih geopolitičkih prijepora o kojima će biti govora u sljedećim epizodama podcasta.

Što je geopolitika? Ukratko, to je bavljenje javnim, odnosno državnim poslovima. To je disciplina koja se bavi uzajamnim odnosom prostora i politike. Nije znanost u klasičnom smislu riječi. Kao disciplina ponekad se služi znanstvenom metodologijom, a ponekad se služi i metodama koje su proizvod subjektivnog gledanja i tumačnja. Definicije ostalih bitnih pojmova možete poslušati u novoj epizodi podcasta.

Bez razumijevanja geopolitike i međunarodnih odnosa nije moguće ni razumijevanje političkih procesa u Republici Hrvatskoj, zaključuje Dijanović u novoj epizodi podcasta.