Predsjedniku Hrvatskih suverenista i saborskom zastupniku Marijanu Pavličeku, koji je i član saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, zabranjen je ulazak u Srbiju kada je pozvan na Šokačku večer u Vajsku u Vojvodinu. Putovanje je trebalo biti standardni posjet saborskog zastupnika Hrvatima u Vojvodini, no umjesto toga zabilježen je nemili incident.

Pavliček je pozvan na 6. Šokačku večer u organizaciji Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Antun Sorgg u Vajskoj (Vojvodina) u subotu, 4. veljače. No, kulturnom događaju nije prisustvovao jer mu srpska policija nije dopustila ulazak u Republiku Srbiju.

Unatoč tome što je bio zastupnik u Saboru i posjedovao je diplomatsku putovnicu, koja je trebala jamčiti nesmetan prelazak granice i kretanje u drugoj državi, Pavličeku je odbijen ulazak u Srbiju.

Diplomatska putovnica Marijana Pavličeka

“Predstavlja sigurnosnu prijetnju Republici Srbiji i njezinim građanima”

Pavliček je naveo da mu je na graničnom prijelazu Bogojevo oduzeta diplomatska putovnica nakon čega je bez ikakvog objašnjenja morao čekati tri sata. Tretirali su ga kao kriminalca, sjedio je u svom autu tri sata. Na kraju mu je predočeno rješenje kojim mu je zabranjen ulazak u Republiku Srbiju jer, prema srbijanskim vlastima, predstavlja prijetnju sigurnosti države i njezinih građana.

Dokument kojim se Marijanu Pavličeku zabranjuje ulazak u Republiku Srbiju

Govoreći o svom neugodnom iskustvu, Pavliček je istaknuo da mu je ovo prvi put preko granice s diplomatskom putovnicom i da je odmah naišao na problem. Istaknuo je kako ne vidi razloga za takvo postupanje srbijanske policije, posebno u vrijeme poboljšanja odnosa Hrvatske i Srbije, osim ako se ne radi o nekoj vrsti osvete. Dolazi to nakon što prošle godine Aleksandru Vučiću nije dopušten posjet Jasenovcu.

Dokument kojim se Marijanu Pavličeku zabranjuje ulazak u Republiku Srbiju

Na danas održanoj konferenciji za medije u Vukovaru predsjednik Suverenista rekao je da je obavijestio konzula Srbije u Vukovaru, hrvatskog veleposlanika u Beogradu Hidajeta Bišćevića i predsjednika DSHV-a i ministra za manjinske poslove u srpskoj Vladi Tomislava Žigmanova o mjeri zabrane ulaska u Srbiju koja mu je izrečena u subotu.

Na konferenciji za medije Pavliček je zatražio od ministra vanjskih i europskih poslova Grlića Radmana da uputi prosvjednu notu Srbiji zbog ovog “nemilog događaja” te da se, ukoliko ne bude pomaka po tom pitanju i situacija s ne riješi, povede načelom reciprociteta, to jest da se i srpskim dužnosnicima zabrani ulazak u Hrvatsku jer kako kaže ovo je prvi takav slučaj.

Grlić Radman uputio prosvjednu notu Srbiji i pozvao veleposlanicu na razgovor

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman iskazao je srbijanskom kolegi Ivici Dačiću nezadovoljstvo jer je šefu Suverenista Marijanu Pavličeku u subotu zabranjen ulazak u Srbiju, a MVEP je u ponedjeljak zbog toga prenio prosvjed srbijanskoj veleposlanici u Zagrebu. 

“Ministar Grlić Radman je jučer, čim je saznao za navedeni slučaj, kontaktirao kolegu Ivicu Dačića te mu iskazao nezadovoljstvo postupanjem prema hrvatskim državljanima, kojima se zabranjuje ili otežava ulazak u Republiku Srbiju”, rekli su Hini iz MVEP-a. 

“Jednako tako, prosvjed je prenesen i veleposlanici Republike Srbije u Zagrebu, koja je tim povodom pozvana jutros na Zrinjevac na razgovor”. 

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: screenshot facebook/press032.com