švedska, feministica, feminizam, islam, feministička stranka

Švedsku su javnost nedavno zaokupile snimke skrivene kamere koje su pokazale da se, suprotno švedskim zakonima, u školama s muslimanskom djecom vrši spolna segregacija između dječaka i djevojčica.

Od svim reakcija na te snimke, najbizarniju je dala predsjednica švedske stranke Feministička Inicijativa (FI) Victoria Kawesa. Ona tvrdi da su za sve probleme u imigrantskim no-go zonama, pa tako i za segregaciju djece u školama, krivi – muškarci, patrijarhat i rasizam!

“Segregacija djevojčica u muslimanskoj školi rezultat je patrijarhata i nema nikakve veze s religijom islama”, tvrdi Kawesa.

Na ove izjave reagirao je iranski imigrant iz švedske Stranke umjerenih Hanif Bali. “FI ne može ni dijagnosticirati problem, a kamoli ponuditi rješenje za taj problem.”

Kawesa mu je uzvratila s tvrdnjom da je “patrijarhalna represija prisutna u čitavom društvu.”

“Patrijarhat postoji u svim religijama, nacionalnostima i bojama kože. Zajednički nazivnik je muška represija i dominacija.”

Osim u patrijarhatu, Kawesa uzroke svih problema vidi i u rasizmu. “Postoji kultura rasističkih politika koja otežava probleme i sprječava nas da vidimo prave uzroke potlačivanja od strane patrijarhata.”

U utorak se čak i švedski premijer Stefan Löfven osvrnuo na priču rekavši da je ono što se radi u muslimanskim školama “odvratno” te da dotične škole treba zatvoriti.

Izvor: Sloboda.hr/Expressen.se/Breitbart.com