Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan natuknuo je da bi mogao podržati članstvo Finske u NATO savezu, dok je Švedskoj uskratio odobrenje. 

“Ako bude potrebno, možemo poslati drugačiju poruku glede Finske”, rekao je Erdogan u govoru u nedjelju navečer, prenosi turska novinska agencija Anadolija. 

Turski predsjednik dodao je kako će “Švedska biti šokirana ako pošaljemo drugačiju izjavu u vezi s Finskom”, istodobno upozorivši Helsinki da ne čini iste “pogreške” kao Stockholm. 

Ankara je tako prvi put dala do znanja da je o finskoj kandidaturi spremna razgovarati odvojeno od švedske.

Turska je do daljnjeg odgodila trilateralni sastanak sa Švedskom i s Finskom zakazan za veljaču, nakon prosvjeda tijekom vikenda u Stockholmu na kojem je spaljen Kuran, što je Ankara osudila.

Da bi postale dio Saveza moraju dobiti odobrenje svih članica, a Turska zasad to odbija učiniti, navodeći sigurnosne razloge. Od tada traju diplomatski pregovori kako bi se odgovorilo na strahove Ankare. 

Turska dvije države optužuje i da podržavaju zabranjenu Kurdistansku radničku partiju (PKK) i paravojsku sirijskih Kurda YPG. 

Mađarska, članica NATO-a, također još uvijek nije odobrila članstvo Švedske i Finske. 

Švedska i susjedna Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u u svibnju prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Turska optužuje Švedsku za podupiranje skupina koje smatra terorističkima – Kurdistanske radničke partije i organizacije Fethullaha Gulena koju smatra odgovornom za neuspjeli vojni puč iz 2016.

Ankara zahtijeva od Švedske izručenje niza ljudi.

Tenzije između Stockholma i Ankare posebno su porasle dva tjedna nakon prosvjeda na kojem je za noge obješen lutak s likom turskog predsjednika Erdogana u Stockholmu.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE