Istraživanje objavljeno u četvrtak u Finskoj pokazuje da je većina Finaca za ulazak njihove zemlje u NATO bez čekanja Švedske, koju trenutačno blokira Turska.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nagovijestio je u nedjelju da bi turski parlament mogao ratificirati finski pristupni sporazum, ali ne i švedski, unatoč tome što su dvije zemlje zajedno započele proces pristupanja.

Istraživanje koje je proveo institut Taloustutkimus i objavljeno u dnevniku Ilta-Sanomat pokazuje da 53% ispitanih Finaca vjeruje da Finska ne bi trebala “čekati Švedsku” ako njezin proces ratifikacije traje dulje zbog, primjerice, turskih prigovora.

Samo 28% smatra da bi zemlja trebala pričekati da Švedska zajedno uđe u vojni savez. U svibnju 2022., okrećući leđa tradicionalnoj neutralnosti, dvije su zemlje podnijele zajedničku kandidaturu za članstvo u NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Turska trenutno blokira kandidaturu Švedske i Finske, koju moraju odobriti sve zemlje članice Saveza.

Turska zamjera Švedskoj zbog toga što ne izručuje desetke osumnjičenih koje Ankara povezuje s kurdskim “terorističkim” skupinama i s neuspjelim pokušajem državnog udara 2016.

Odluka Stockholma da početkom mjeseca odobri prosvjed ispred zgrade turskog veleposlanstva u tome gradu, na kojemu je spaljen Kuran, razbjesnila je Ankaru koja je zaustavila pregovore, prethodno odgodivši trilateralni sastanak predviđen za početak veljače.

Premijeri Švedske i Finske sastaju se danas u Stockholmu.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: screenshot twitter