taize

Tisuće mladih stižu ovih dana u Prag kako bi kroz molitvu, pjesmu i radionice sudjelovali na 37. susretu ekumenske zajednice iz Taizea.

“Očekujemo 30.000 sudionika na tom susretu, među kojima 23.000 iz drugih zemalja”, rekao je brat Marek, Poljak, jedan od organizatora.

Susret mladih kršćana iz 60 zemalja svijeta, koji traje od 29. prosinca do 2. siječnja, održat će se na pedeset mjesta u češkoj prijestolnici, uglavnom u crkvama i u školama.

Zajednica iz Taizea već je 1990. organizirala takav susret u Pragu. Tada se na obalama Vltave, samo godinu dana nakon pada Berlinskog zida i češke Baršunaste revolucije, okupilo 80.000 mladih.

Ovogodišnji susret koji se održava u jeku ukrajinskog sukoba, “podsjeća nas da je sloboda dragocjen dar, da mir moramo čuvati i da je on moguć usprkos napetostima i sukobima”, istaknuo je brat Marek.

Ekumenska zajednica iz Taizea, blizu Clunyja u Francuskoj, koja okuplja stotinjak redovnika iz tridesetak zemalja, osnovana je 1940. sa zadaćom “pomirbe podijeljenih kršćana i razdvojenih naroda”.

Svake godine prihvaća desetke tisuća mladih iz raznih kršćanskih Crkava, na nekoliko dana ili na tjedan dana. Novogodišnji susreti odvijaju se svake godine u drugom gradu, prenosi Narod.hr.