milanović sdp

Točno 14 sati nakon što je Državno izborno povjerenstvo objavilo po SDP poražavajuće rezultate prijevremenih izbor, Zoran Milanović objavio je da se više neće kandidirati za šefa Partije.

U pozadini tako brze odluke, iznenađeni su bili čak i oni koji su je unutar SDP-a jako priželjkivali, moglo bi biti to što je Zoran Milanović pronašao novi posao.

Iz dva neovisna izvora bliska Milanoviću portal Index.hr doznaje da je predsjednik SDP-a još u proljeće dogovorio posao u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Prema izvorima Indexa Milanović je posao dogovorio još prije nego što je u Saboru srušena Vlada Tihomira Oreškovića. Dapače, pregovori su počeli kada se još činilo da će Vlada HDZ-a i Mosta potrajati. Ispregovarao je, tvrde izvori, poziciju pomoćnika direktora za pravne poslove, u što se ipak razumije puno bolje nego u bankarstvo.

Najavio da mu “neće biti dosadno”

U tom njegovom novom zanimanju vjerojatno leži i odgovor zašto je i za vrijeme kampanje govorio da se neće više kandidirati za šefa SDP-a, čak i ako postane premijer, te da i on “mora nešto zaraditi”. Nakon službene objave da se više neće natjecati za šefa SDP-a nije želio otkriti čime se namjerava baviti u budućnosti.

“Vidjet ću čime ću se dalje baviti, ali sigurno se neću dosađivati”, rekao je Milanović. Milanović je na prijevremenim izborima sebi osigurao saborski mandat, no ta ga pozicija sigurno više ne privlači.

Sabor nije za njega

I u mandatu od 2007. do 2011. godine u Sabor je rijetko dolazio, a tada se svim silama trsio postati premijer, što mu je na koncu i uspjelo. Sjedenje u Saboru smatrao je besmislenim i tada kada je imao politički cilj i perspektivu, sada ga hrvatski parlament sigurno ni najmanje ne privlači. EBRD, sa sjedištem u Londonu i daleko boljom plaćom od zastupničke, puno je primamljivija.

Iako se naziva europskom, EBRD je ipak više američka banka. SAD su, naime, najveći pojedinačni dioničar EBRD-a, a uz njih u vlasništvu sudjeluju još 64 države te dvije europske institucije.