dario_kordic_graz1

Ovogodišnji blagdan sv. Valentina za Hrvate u Austriji bio je više od klasičnog “dana zaljubljenih”. Naime, Dario Kordić koji trenutno služi zatvorsku kaznu u Grazu (Austrija) imao je priliku dan provesti izvan zatvora. Dario je dopust odlučio provesti s prijateljima iz Austrije i iz Domovine. Točno u 9.50 sati Dario se pojavio pred crkvom sv. Josipa gdje ga je s oduševljenjem dočekalo mnoštvo prijatelja i članova obitelji. Susret koji je popraćen suzama, osmijehom, bratskim zagrljajima i riječima ljubavi i potpore bio je nesvakidašnji, drugačiji od onoga sto smo navikli, susret gdje se svakim stiskom ruke i zagrljajem osjećalo strujanje ljubavi, bratstva i ponosa.

Sveta misa počela je u 10.15 sati i služilo i predvodilo ju je 12 svećenika. To je bio osjećaj koji mogu prepričati samo oni koji su to doživjeli. Tijekom cijele mise svi nazočni, a bilo ih je preko 100, nisu mogli odoljeti emotivnim nagonima tako da je vidljivo bilo kako njihova lica naizmjenično krase osmijeh, suze i ponos koji je bio očit. Posebno dirljiv je bio Dariov govor koji je, kao i uvijek, bio usmjeren ka vjeri, braniteljskoj populaciji i odnosu prema domovini. Poslije Svete mise u crkvenim prostorijama upriličen je domjenak za sve prijatelje i goste. Taj dio protokola Dario je iskoristio da se obrati i zahvali svim prijateljima i poznanicima koji su cijelo vrijeme njegovog uzništva ustrajno bili uz njega i njegovu obitelj.

Oko 14 sati druženje se nastavilo u HKD Napredak gdje su vrijedni i predivni domaćini upriličili nezaboravnu feštu. Uz mnoštvo domaćih jela, koje su same pripremile vrijedne supruge, članice kluba, iznenađenje večeri bio je i guslar koji je ispjevao pjesmu o Dariu Kordiću. Pjesmu možete poslušati u video prilogu kojeg postavljamo ispod. Druženje bi se nastavilo do kasno u noć, ali Dario se morao vratiti u zatvor do 18 sati.

Autor: F.Č./ grad-busovaca.com