haag popović beara genocid u srebrenici presuda

Oficiri vojske Republike Srpske Vujadin Popović i Ljubiša Beara danas su pravomoćno osuđeni na doživotni zatvor za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Na doživotnu kaznu ih je osudilo prizivno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu.

To je prva pravomoćna presuda oficirima VRS-a za počinjeni genocid u povijesti haškog suda. Dosad je general VRS Radisav Krstić pravomoćno osuđen na 35 godina zatvora, ali za pomaganje i podržavanje genocida u Srebrenici.

Popović (57) je 1995. bio načelnik za sigurnost Drinskog korpusa VRS-a, a Beara (75) je istu dužnost obavljao u zapovjedništvu VRS-a.

Po presudi, Popović i Beara su, s drugim sudionicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, među kojima su Ratko Mladić i Radovan Karadžić, dijelili “genocidnu namjeru” uništavanja zarobljenih srebreničkih Bošnjaka kao etničke skupine.

Kao protagonisti zločinačkog poduhvata, Popović i Beara tu su namjeru i proveli od 11. do 23. srpnja 1995., na više lokacija u okolici Zvornika, koordiniranom operacijom organiziranog strijeljanja tisuća zarobljenih Bošnjaka.

Tribunal je prvostupanjskom presudom Popoviću i Beari, izrečenom 2010., a danas potvrđenom, utvrdio da su snage bosanskih Srba, u danima nakon što su 11. srpnja 1995. zauzele Srebrenicu, tadašnju zonu pod zaštitom UN-a, ubile “najmanje 5336 identificiranih osoba”, kao i da bi broj žrtava, na temelju predočenih dokaza, mogao porasti do 7826.

Žalbe Popovića i Beare na tako utvrđen broj žrtava žalbeno vijeće odbacilo je kao neosnovane.

Njih su dvojica osuđena i za prisilno preseljenje desetaka tisuća žena, djece i staraca iz Srebrenice, kao i za niz drugih djela okvalificiranih zločinima protiv čovječnosti i kršenjem zakona i običaja ratovanja.

Žalbeno vijeće je u ovom slučaju također potvrdilo prvostupanjske presude za podržavanje i pomaganje u genocidu sigurnosnom oficiru Zvorničke brigade VRS-a Dragi Nikoliću od 35 godina zatvora i zapovjedniku iste brigade Vinku Pandureviću zbog pomaganja i podržavanja ubojstava, progona i prisilnog preseljenja bošnjačkog stanovništva na 13 godina. Zamjeniku zapovjednika VRS-a Radivoju Miletiću za istu je optužbu kazna smanjena s 19 na 18 godina.

Za genocid u Srebrenici u odvojenom procesu nepravomoćno je osuđen na doživotni zatvor general Zdravko Tolimir, pomoćnik zapovjednika VRS-a. Njegov žalbeni proces je u tijeku.

Prvostupanjsku presudu po optužnici za genocid u Srebrenici očekuje i bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, a u tijeku je suđenje generalu Ratku Mladiću, zapovjedniku VRS-a, po istoj optužnici.