rusi mađarska revolucija 1956Foto: friendsofhungary.hu

Polovica Rusa drži da je SSSR s pravom ugušio pobunu Budimpešte 1956., prema anketi centra Levada objavljenoj u četvrtak, 60 godina nakon početka te pobune.

Petnaest posto ispitanih se u potpunosti slaže i 35 posto se “prilično slaže” s idejom da je SSSR imao pravo ugušiti tu narodnu pobunu protiv Sovjetskog Saveza koja je počela 23. listopada, a 4. studenoga ju je tenkovim okončala Crvena armija.

U represiji je poginulo 2000 osoba i pokrenuta je egzil 200.000 Mađara. Više od 300 osoba je pogubljeno, među kojima i premijer Imre Nagy.

Samo šest posto Rusa se u potpunosti protivi toj ideji, prema istrazi neovisnog centra Levada, izvedenom među 1600 osoba.

Više od polovice ispitanih, njih 57 posto navode da ništa nisu znali o pobuni Budimpešte, 22 odgovaraju da su čuli o tome ali nisu mogli točno reći o čemu se radilo.

Na pitanje o razlozima mađarske pobune, 20 ispitanih je ocijenilo da je to bila posljedica subverzivne akcije zapadnih zemalja i 20 posto rezultat revizionističkih i antisovjetskih akcija mađarskih čelnika tog doba.

Za 16 posto Rusa, pobuna Budimpešte je kontrarevolucionarna pobuna mađarske oporbe, samo 15 posto drži da je to bila narodna pobuna protiv Sovjetskog Saveza.

Dvadeset i trećeg listopada 1956. studentski prosvjedi kojima su tražili političke reforme poprimili su takve razmjere da su obvezale vlasti da vrati na funkciju bivšeg premijera Imre Nagyja, umjerenog komunista koji je u ožujku 1955. smijenjen.

Imre Nagy je poništio jednostranački sustav i zatim 1. studenoga 1956. proglasio izlazak Mađarske iz Varšavskog pakta. To je za SSSR bila kap koja je prelila čašu i ona je 4. studenoga poslala 8 divizija Crvene armije, uz zrakoplovstvo u Budimpeštu i druge gradove Mađarske.

Godine 2011. mađarska vlada Viktora Orbana je promijenila zakon kako bi omogućila procese osobama osumnjičenim za sudjelovanje u osvetama nakon pobune 1956.

Izvor: Sloboda.hr/Hina