irska referendum o braku

Irci danas izlaze na referendum na kojem će se izjasniti žele li izmijeniti ustavnu definiciju braka. Cilj irske vlade je redefinicija braka kao zajednicu žene i muškarca kako bi se brak ubuduće definirao kao zajednica dvije osobe.

Kako Ustav Republike Irske štiti brak i obitelj, aktualna irska vlast prvo mora promijeniti članak 41 irskog Ustava, a to ne može učiniti bez referenduma. Prihvate li Irci izmjenu ustava, Irska će postati prva zemlja koja je istospolni brak ozakonila plebiscitarno.

Irska vlada je pripremila referendumsko pitanje koje glasi: „Može li „brak zakonski biti sklopljen između dviju osoba neovisno o njihovom spolu?“

Sve četiri glavne političke stranke Republike Irske podržavaju redefiniraje braka

Irske građane koji žele zaštiti ustavnu zaštitu braka i obitelji u ovom trenutku ne predstavlja niti jedna politička stranka. Sve četiri glavne političke stranke Republike Irske podržavaju redefiniraje braka – Fine Gael, Laburisti, Fianna Fáil i Sinn Féin, podržavaju promjenu definicije braka, što znači da su se i aktualna irska vlast i politička oporba ujedinile protiv građana koji žele zadržati ustavnu zaštitu braka kao zajednice žele i muškarca i temelja obitelji.

Protiv redefinicije braka su brojne građanske udruge, udruge i organizacije za promicanje života i zaštitu obitelji, Katolička crkva i razne vjerske zajednice.

Irski primas Eamon Martin, nadbiskup Armagha, upozorio je da će glas „da“ na nadolazećem referendumu o izjednačavanju homoseskualne zajednice i braka promijeniti značenje braka u irskom Ustavu te ukinuti vjerske slobode.

Ako društvo prihvati i nametne ‘novo pravovjerje’ o ‘rodno neutralnom’ braku, definiranom jednostavno kao zajednica dviju osoba – uključujući dvojicu muškaraca ili dvije žene – tada će postati sve teže javno govoriti ili naučavati o tome kako je brak između muškarca i žene“, rekao je nadbiskup Martin u izjavi na web stranici Irske biskupske konferencije.

Tijekom proteklih 13 godina američka organizacija Atlantic Philanothropies donirala je 735 milijuna eura za razne namjene u Irskoj, a prema podacima objavljenima na službenoj internetskoj stranici organizacije, oko 25 milijuna eura namijenjeno je promoviranju LGBT interesa, uključujući i osiguravanje javnog referenduma o redefiniranju braka koji će biti održan, sutra, 22. svibnja u Irskoj.

CitizenGO, zajednica aktivnih građana, koji žele štititi život, obitelj i temeljna ljudska prava diljem svijeta, pokrenula je peticiju: „Atlantic Philanthropies: Prestanite se uplitati u irsku politiku“ čiji je cilj prestanak financiranja projekata koji žele promjeniti politiku i irske zakone protivne volji Iraca.

GI U ime obitelji snimila spot podrške Ircima koji se bore za brak i obitelj

Udruga U ime obitelji uključila se u potporu i snimila je video spot podrške Ircima koji se bore za brak, djecu i obitelj. Video spot je objavljen na službenim facebook stranicama Udruge Mothers and Fathers Matter koja se zalaže za ostanak postojeće definicije braka u ustavu, a podijeljen je više od 50 puta.

Na referendumu će oni Irci koji će glasati “protiv”, odnosno “no”, omogućiti zadržavanje postojeće definicije braka kao zajednice žene i muškarca u irskom Ustavu.

Izvor: Narod.hr