Policija je objavila nove detalje o velikoj akciji u kojoj su uhićene 23 osobe koje su odrađivale posao za srpsku i crnogorsku mafiju. 

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Rijeka su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, temeljem naloga Županijskog suda u Zagrebu, proveli dva kriminalistička istraživanja nad više osoba organiziranih u dva zločinačka udruženja zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja te krivotvorenja isprave, zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, poticanja na trgovanje utjecajem te krivotvorenja isprave u pokušaju, a sve u sastavu zločinačkih udruženja.

Zbog opsežnosti i složenosti kriminalističkog istraživanja ustrojen je Stožer SSKOK-a Rijeka koji je sve koordinirao iz Zagreba. U provođenju kriminalističkih istraživanja sudjelovali su i policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Zagreb i Služba Osijek, policijskih uprava zagrebačke, zadarske, karlovačke, ličko-senjske, virovitičko-podravske, brodsko-posavske i vukovarsko-srijemske. Tijekom jučerašnjeg dana ukupno je sudjelovalo više od 150 policijskih službenika.

Istovremeno, USKOK je objavio da su donesena dva rješenja o provođenju istrage protiv ukupno 30 osoba. 

Policija objavila kako se radilo za srpsku mafiju

Prvim kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je 49-godišnji hrvatski državljanin organizirao i vodio zločinačko udruženje zbog počinjenja kaznenih djela krivotvorenja isprave, zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem na način da je u zajedničko djelovanje uvezao 18 hrvatskih državljana (31-, 23-, 42-, 54-, 43-, 59-, 49-, 51-, 65-, 48-, 64-, 54-, 24-, 21-, 38-, 36-, 25-,  i 21-godišnjaka) među kojima su i policijski službenici te državni službenici u policijskim upravama. Osim navedenih, u planiranju i počinjenju kaznenih djela sudjelovalo je i više drugih nepoznatih osoba. 

Spomenuti 49-godišnjak, a mediji su pisali kako je riječ o predstavniku Roma Nusretu Seferoviću kojeg još zovu kralj Roma, je od neutvrđenog dana 2017. godine do studenog 2019. godine, s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi, organizirao i vodio spomenuto zločinačko udruženje, koje je djelovalo na području grada Zagreba te Zagrebačke, Karlovačke, Primorsko-goranske i Istarske županije.

Uhićeni su izrađivali isprave Republike Hrvatske na temelju krivotvorenih osobnih isprava Republike Srbije s podacima dvojnih hrvatsko-srpskih državljana, a fotografijama trećih osoba, za iznos od najmanje 3.500,00 eura po dokumentu. Među navedenim trećim osobama detektirani su i pripadnici srpsko-crnogorskih kriminalnih skupina. Osumnjičene službene osobe policijskih uprava su putem IS MUP-a RH, bez valjane pravne osnove i razloga, pribavljale podatke o pogodnim identitetima hrvatskih državljana na čija bi se imena mogle izraditi osobne isprave Republike Hrvatske te su takve podatke osobno dostavljali 49-godišnjaku koji je potom pribavljao krivotvorene putne isprava Republike Srbije s podacima hrvatskih državljana, a fotografijama trećih osoba koji su se tim identitetom koristile kao svojim, a na temelju kojih su podnosili zahtjeve za izdavanje osobne iskaznice i putovnice Republike Hrvatske sukladno kojima su ih nadležna tijela Republike Hrvatske i izdale.

Izrađivali su i hrvatske vozačke dozvole na temelju krivotvorenih vozačkih dozvola Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, za iznos od najmanje 3.500,00 eura po vozačkoj dozvoli. Naime, osumnjičeni 31-godišnjak i 23-godišnjakinja su po uputama 49-godišnjaka u Republici Srbiji pribavljali spomenute krivotvorene vozačke dozvole s prethodno dogovorenim i unesenim identifikacijskim podacima za osobe na koje glase te predavali zahtjeve za zamjenu tih vozačkih dozvola za vozačke dozvole Republike Hrvatske. Odobrenje zahtjeva zaprimljenih u nadležnim policijskim upravama nadzirale su službenice, osumnjičena 51- i 59-godišnjakinja.

Za 1400 eura prebacivali preko hrvatsko-slovenske granice

Uz sve to, omogućivali su i prelazak državne granice između Republike Hrvatske i Republike Slovenije bez provođenja granične kontrole za iznos od najmanje 1.400,00 eura po prelasku.

Na opisani način počinjena su kaznena djela zločinačkog udruženja, krivotvorenja isprave, zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem, sve u sastavu zločinačkog udruženja.  

Protiv krajnjih korisnika navedenih hrvatskih osobnih iskaznica i putovnica ishođenih temeljem krivotvorenih dokumenata ili na prijevaran način, nadležnim državnim odvjetništvima bit će podnesene kaznene prijave po utvrđivanju njihovog pravog identiteta, dok će dokumenti biti oduzeti i/ili poništeni.

Još jedno zločinačko udruživanje

Drugim kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je 46-godišnji hrvatski državljanin organizirao i vodio zločinačko udruženje zbog počinjenja kaznenih djela krivotvorenja isprava te krivotvorenja isprava u pokušaju na način da je u zajedničko djelovanje uvezao 10 osoba starosti 64, 35, 52, 54 ,59, 48, 29, 41, 40 i 42 godine, od koji je pet osoba državljana Republike Hrvatske, jedna Republike Srbije te četiri dvojni državljani Republike Hrvatske i Republike Srbije. Potvrđeno je postojanje sumnje da je 42-godišnjak u razdoblju od 2018. do 2019. godine, s ciljem stjecanja protupravne materijalne koristi, organizirao i vodio spomenuto zločinačko udruženje, koje je djelovalo na području više policijskih uprava.

Pripadnici ovog zločinačkog udruženja su protuzakonito prikupljali i obrađivali osobne podatke državljana Republike Hrvatske s prebivalištima na teritoriju Republike Srbije koji do tada nisu ishodili osobne dokumente Republike Hrvatske te ih, sukladno prethodnim dogovorima, ustupali drugim osobama, a među njima i pripadnicima organiziranih kriminalnih skupina s područja Republike Srbije i Republike Crne Gore, sve radi stjecanja protupravne imovinske koristi u iznosu od 7,5 do 15 tisuća eura po osobi. Potom su, od za sada nepoznatih osoba, pribavljali krivotvorene putne isprave Republike Srbije s upisanim ustupljenim osobnim podacima hrvatskih državljana. Na temelju njih su, uz pomoć naprijed navedenih osumnjičenih osoba, ishodili domovnice i rodne listove u matičnim uredima Republike Hrvatske te dalje podnosili zahtjeve za izdavanje osobne iskaznice i putovnice Republike Hrvatske, sukladno kojima su ih nadležna tijela Republike Hrvatske i izdala.

Izradili najmanje 139 osobnih iskaznica

Na ovaj način je opisano zločinačko udruženje ishodilo najmanje 137 osobnih isprava Republike Hrvatske.

Na opisani način počinjena su kaznena djela zločinačkog udruženja, krivotvorenja isprava u sastavu zločinačkog udruženja te krivotvorenja isprava u pokušaju u sastavu zločinačkog udruženja.

Protiv krajnjih korisnika navedenih hrvatskih osobnih iskaznica i putovnica ishođenih temeljem krivotvorenih dokumenata ili na prijevaran način, nadležnim državnim odvjetništvima bit će podnesene kaznene prijave po utvrđivanju njihovog pravog identiteta, dok će dokumenti biti oduzeti i/ili poništeni.

Tijekom jučerašnjeg dana policija je uhitila 23 osumnjičene osobe te podnijela odgovarajuće kaznene prijave Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Sedam osobva nije uhićeno, ali i one su obuhvaćene rješenjem o provođenju istrage USKOK-a. 

Na temelju naloga Županijskog suda u Zagrebu, provedene su dokazne radnje pretraga osoba, pretraga domova i drugih prostorija, pretraga poslovnih prostora i pretraga vozila.

Izvor: Sloboda.hr/MUP/Index.hr