izbori velika britanija

U četvrtak ujutro otvorena su birališta u Ujedinjenoj Kraljevini, a ankete uoči izbora sugerirale su da će, iako se i konzervativci i laburisti nadaju većini, novu vladu morati sastaviti koaliranjem s jednom ili više manjih stranaka.

Ne budu li ni laburist Ed Miliband ni šef konzervativaca i trenutni premijer David Cameron, koji tvrdi da su ovo najvažniji izbori generacije, bili kadri sastaviti vladu od dviju stranaka, okrenut će se i malim strankama kojima se predviđa tek šačica zastupničkih mjesta.

Očekuje se da samo dvije trećine Britanaca s pravom glasa izađe na izbore rezultat kojih će odrediti gospodarski smjer razvoja zemlje, a mogao bi imati krupne posljedice za socijalnu državu, na odnos s Europskom unijom pa i na budući integritet zemlje.

Najneizvjesniji izbori do sad, konzervativci mogu očekivati 34, a laburisti 33 posto glasova

Ako su ankete točne, konzervativci će biti najjača stranka u parlamentu i imati 285 od 650 zastupnika, odnosno dvadesetak manje nego što su osvojili na izborima prije pet godina. Laburistima ankete predviđaju 275, to jest dvadesetak mandata više. Po pisanju njemačke agencije dpa čini se da će škotski nacionalisti s 40 zastupnika biti po snazi treća grupa u parlamentu pa bi neslužbena koalicija laburista i SNP-a mogla imati parlamentarnu većinu.

Prema anketi koju je objavio BBC, konzervativci mogu očekivati 34, a laburisti 33 posto glasova. List The Guardian daje im po 35 posto. Za većinu treba osvojiti 326 od ukupno 650 mjesta u parlamentu.