U svijetu je broj oboljelih dosegnuo 13,5 milijuna, a 580.000 je umrlih. Na 143 dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj od 97.724 testiranih 3.953 je pozitivno. Aktivno je 1.204. Na bolničkom liječenju su 132 osobe, a pet je na respiratoru, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade.

Istaknuo je da je prosječna dob oboljelih 47 godina.

– U proteklom tjednu nema novih žarišta. Aktivna su žarišta sa vjenčanja i većih okupljanja. U Umagu je više zaposlenika i korisnika pozitivno na koronavirus, rekao je te dodao da epidemiolozi provode testiranja i više osoba je u samoizolaciji.

Premijer Andrej Plenković podsjetio je na “HDD – higijena, dezinfekcija, distanca”.

Davor Božinović, čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite, kazao je da je Stožer donio više odluka ili selektivnih mjera. Donesenim odlukama omogućeno je da u morske luke i luke unutarnje plovidbe mogu uplovljavati putnički brodovi koji su na kružnim putovanjima, s najviše 200 putnika. Prije ih je bilo 40.

Uvedena je nužna mjera nošenja medicinskih maski ili maski za lice. Od 13. srpnja su ih dužni koristiti zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene, vozači i ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu, što uključe i taksi vozila.

Osim toga, moraju ih koristiti i zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti, kupci za vrijeme boravka ondje, pa zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti te druge osobe koje su na to obvezane posebnim uputama od HZJZ-a.

Od jučer se ta odluka proširila i na zaposlenike trgovačkih društava, ustanova i institucija koje rade sa strankama, te stranke koje dolaze kod njih te zaposlenici u uslužnim djelatnostima u kojima se dolazi u bliski kontakt s klijentima.

Informacije iz županijskih stožera:

● U Osječko-baranjskoj županiji šest je novooboljelih – 3 iz Osijeka, 2 iz Đakova, 1 iz Našica. U posljednja 24 sata testirano je 240 uzoraka. U KBC-u Osijek na liječenju je 26 osoba, a četiri su na respiratoru.

● U Ličko-senjskoj županiji osmi dan za redom nema novooboljelih osoba. Ukupno je od Covida-19 oboljelo 30 osoba od čega je 8 aktivnih slučaja, 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 15 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 44 osobe.

Odlukom nacionalnog stožera, obveza nošenja maski proširuje se na nova mjesta. Od danas ih moraju nositi zaposlenici svih trgovačkih društava, ustanova i institucija koje rade s klijentima, ali i sami klijenti.

Inspektori za cestovni promet  pojačano nadziru autobusne kolodvore i trajektne luke. Među ostalim provjeravaju – provode li se preporuke Zavoda za javno zdravstvo o rasporedu sjedenja.

Izvor: Sloboda.hr/HRT