plenković dhz mostFoto: HRT

Na čelu stranke nisam ni dva mjeseca, brzo smo se konsolidirali, pripremili program, promijenili razinu komunikacije na političkoj sceni i zahvaljujući povjerenju hrvatskih birača odnijeli smo pobjedu, izjavio je predsjednik HDZ-a gostujući u Dnevniku.

Rekao je kako su na današnjoj sjednici Nacionalnog vijeća temeljito analizirali rezultate izbora. “Posebno smo zadovoljni jer smo u izbornim jedinicama koje obuhvaćaju dijelove Zagreba osvojili 23 mandata. Osnovali smo pregovaračku skupinu i već sutra ćemo se obratiti svojim potencijalnim partnerima”, istaknuo je Plenković.

Naglasio je kako u razgovore ulaze s pozicije pobjediničke stranke. “U pregovore krećemo prvo s Mostom, s njima smo spremni ispisati novu stranicu suradnje, no za to su potrebne obje strane. Most je za nas potencijalni partner, sve poteškoće koje su postojale za mene ne predstavljaju nikakav problem. Zahtjeve sam pogledao, za nas tu nema ništa spornog, no o za neke točke imamo svoje prijedloge”, rekao je Plenković.

“Nema razloga da pregovori oko sastavljanja nove vlade traju neko duže vrijeme. Moramo krenuti naprijed i početi provoditi svoj program”, istaknuo je.

U izjavi nakon sastanka Nacionalnog vijeća HDZ-a Plenković je čestitao Mostu i svima drugima, ali i naglasio kako je HDZ uvjerljivi pobjednik ovih izbora. “Čuli smo za Mostovih sedam točaka. Neke od njih mogu biti prihvatljive, a o nekima treba razgovarati”, rekao je Plenković. Dodao je da je na Nacionalnom vijeću formirana pregovaračka skupina koja će s radom početi od sutra. Pregovarački tim vodit će on, a članovi su Gordan JandrokovićDavor Ivo Stier, Ivana MaletićZdravko Marić, Goran Marić i Davor Božinović.

Odgovarajući na novinarska pitanja kazao je da će idućih dana razgovarati s Mostom i drugima koji su prešli izborni prag te da o velikoj koaliciji nema govora. “Želimo oformiti učinkovitu vladu. Spremni smo ispisati novu stranicu suradnje s Mostom, ali za to su potrebne obje strane”, kaže Plenković. Izjavio je i da nije vidio nikakvu ponudu HNS-a te da je otvoren za suradnju sa svim predstavnicima nacionalnih manjina.

Odbacio je bilo kakvu mogućnost velike koalicije s SDP-om kazavši da to ne dolazi u obzir.

HDZ-ov predsjednik napomenuo je da je ovaj sastanak održan u gradskim prostorijama stranke jer je HDZ ostvario dobar uspjeh u 1., 2, 6. i 7. izbornoj jedinici te je to bilo presudno za pobjedu na ovim izborima.

Izvor: Sloboda.hr/HRT