plenković višegradska skupina hdz

Plenković misli kako se Europska komisija najbolje brine za male i srednje države, kako trebamo iznjedridi lidere koji će dalje graditi europski projekt, misleći zasigurno na sebe, te kako Hrvatska treba zauzeti snažnu proeuropsku orijentaciju, što u prijevodu znači podržavanje nastavka federalizacije EU, a kao glavni problem naznačuje snažnu renacionalizaciju država članica, misleći na države članice Višegradske grupe, osobito Poljsku i Mađarsku koje predvode ideju Europske unije kao zajednice suverenih država, a opiru se Europskoj uniji kao naddržavi koja briše suverenitete članica.

U posebnoj emisiji na HTV-u u povodu izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU voditelj je postavio zanimljivo pitanje medijskom favoritu za šefa HDZ-a Andreju Plenkoviću.

Pitanje je glasilo treba li se Hrvatska približiti Višegradskoj skupini ili središnjoj administraciji tj. Europskoj komisiji.

Iako odgovor nije bio izravan i prepun je prosječnom čovjeku nerazumljivih fraza koje Plenković često koristi, itekako je bilo jasno koju stranu zauzima Plenković. Zauzeo je snažnu poziciju eurocentralizma i eurofederalizma koji teži smanjiti i izbrisati suverenitete europskih država i stvoriti nadnacionalnu super državu pod kontrolom administracije u Bruxellesu.

Izjavio je kako se Europska komisija najbolje brine za male i srednje države, kako trebamo iznjedridi lidere koji će dalje graditi europski projekt, misleći zasigurno na sebe, te kako Hrvatska treba zauzeti snažnu proeuropsku orijentaciju, što u prijevodu znači podržavanje nastavka federalizacije EU, a kao glavni problem naznačuje snažnu renacionalizaciju država članica, zasigurno misleći na države članice Višegradske grupe, osobito Poljsku i Mađarsku koje predvode ideju Europske unije kao zajednice suverenih država, a opiru se Europskoj uniji kao naddržavi koja briše suverenitete članica.

Dakle, ovo je stav čovjeka koji želi postati predsjednik HDZ-a, stranke koja sebe naziva državotvornom i koji bi trebao biti predvodnik desnice i tzv. desnog centra. Davanje dodatnih ovlasti EU institucijama i nastavak puta u federalizaciju ne zvuči kao nešto što glasači desnije opcije priželjkuju. I upravo glasovanje „jedan član – jedan glas“ stavlja odgovornost za budućnost hrvatske u ruke članova HDZ-a i oni moraju odabrati da li će Hrvatska krenuti putem federalizacije Unije ili će se boriti za svoju suverenost i po uzoru na Poljsku i Mađarsku težiti Uniji kao zajednici suverenih država. Kako se HDZ-ovci pozivaju na Tuđmana možda im u glasovanju može pomoći stav i naputak Franje Tuđmana u pogledu uređenja Europske unije koji je sadržan u jednoj jedinoj izjavi koja je inspirirala Viktora Orbana toliko da ga naziva svojim uzorom i političkim ocem.

Franjo Tuđman: Europska politika može biti svrhovita samo onda ako stvarno dovede do ostvarenja takve europske zajednice koja će se moći osloboditi nesnosna tutorstva jedne i druge velesile (SAD-a i SSSR-a) i postati samostalan čimbenik u međunarodnom životu.Takva zajednica može se u Europi ostvariti jedino kao savez država samostalnih europskih naroda koji bi zadržali svoju punu nacionalnu samobitnost, pravo na nezavisan unutarnji društveno-politički razvitak i na suverenost u međunarodnom životu. Stvarne izglede za uspjeh mogu imati samo one osnove europske politike koje će ići za tim da europska zajednica udruži materijalne i umne sile europskih naroda na temelju ideje aktivne koegzistencije i jedinstva raznolikosti.

Ovo što smo danas čuli je uvod u program novog slijepog slušanja svega što dolazi iz Bruxellesa i dodatno rastakanja suverenosti država članica, a ako Plenković postane predsjednik HDZ-a osobito u rastakanje suverenosti Hrvatske. Jedino dobro iz ove emisije je što su se napokon počela postavljati ovakva pitanja pa bar znamo na čemu smo s kojim ljudima. Nadajmo se da će i ostali kandidati imati priliku dati odgovor na isto pitanje. U svakom slučaju na članovima HDZ-a je odgovornost da li će iznjedriti lidera koji se zauzima za centralizaciju Europske unije i brisanje suvereniteta (Plenković) ili će potražiti lidera koji je već počeo uspostavljati dobre odnose sa zemljama Višegradske grupe i koji po svojoj konstituciji jest suverenist (Hasabegović). Ta povijesna odgovornost nas može koštati ili nagraditi jer centralizacija i proširenje znači Hrvatska kao dio europskog projekta zapadnobalkanske tvorevine s težnjom brisanja njenog suvereniteta, a suverenizam znači Hrvatska kao dio Srednje Europe, kao dio Višegradske grupe koja je grupa suverenih država koje zajednički donose odluke u skladu sa svojim pojedinačnim interesima. 

Ovaj put je sve na članstvu HDZ-a i neće moći poreći odgovornost.

Plenkovićev odgovor o Višegradskoj skupini pogledajte u video prilogu na 23:55.

Izvor: Sloboda.hr/HRT/Novi Pogledi