plenković hdz program

Kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković predstavio je danas program pod nazivom ”HDZ Središnja snaga razvoja Hrvatske”. Plenković će za Karamarkova nasljednika biti izabran 17. srpnja na stranačkomu saboru.

Plenković je zahvalio svim članovima koji su svojim potpisom dali podršku kandidaturi. “Ovim programom želio bih započeti konstruktivan politički dijalog. Glavna mi je misija vratiti povjerenje birača vjerodostojnom politikom HDZ-a. HDZ je državotvorna stranka i dio smo europskog desnog centra”, rekao je Plenković.

“Zajedno sa svima vama želim ostati privržen našem hrvatskom identitetu, tradiciji, kulturi i jeziku, njegujući temeljne narodnjačke, demokršćanske i univerzalne humanističke vrijednosti koje dijelimo. Istodobno, nastojat ću biti nositelj modernog, ambicioznog i dosljednog HDZ-a koji će hrvatskim građanima omogućiti političku stabilnost, pravnu sigurnost, pouzdan okvir za gospodarski rast te društvenu uključenost i solidarnost”, rekao je Plenković.

Političke suparnike s ljevice krivi da su pokrenuli ideološke podjele u društvu i pridonijeli ekonomskoj stagnaciji. Želim da HDZ bude politička snaga koja okuplja te provodi pomirbenu i zrelu politiku.

Izglasavanje nepovjerenja Vladi, raspuštanje Hrvatskog sabora i najavu prijevremenih izbora nazvao je krivim političkim procjenama.

Naglasio je kako će novi zamah razvoju države dati okupljanje svih društvenih snaga te iseljene i domovinske Hrvatske.

Pod prioritetima Plenković je naveo promicanje dostojanstva hrvatskih branitelja i štićenje njihovih prava, te jasno određenje o ideološkim i povijesnim pitanjima i patnjama hrvatskog naroda, uz jasnu osudu svih totalitarizama i poštovanje svih žrtava.

Među glavnim elementima programa HDZ-a naveo je pravosuđe, javnu upravu i decentralizaciju. “Djelotvornijim pravosuđem i javnom upravom stvorit ćemo uvjete za gospodarski razvoj i bolji život građana”, uvjeren je Plenković.

“Povećanje gospodarskog rasta bit će glavni cilj moga djelovanja. Porezni sustav mora osigurati jednostavnost poslovanja i time povećati razinu investicija. Strateške grane bit će poljoprivreda i turizam”, naglasio je Plenković.

“Propuštena je prilika za snažnim reformama koja je rezultirala, među ostalim iseljavanjem mladih kao i padom svih ekonomskih pokazatelja. 2016. je pokazala da je bolja gospodarska politika moguća”, rekao je Plenković te pritom naglasio kako je u prvih sedam mjeseci iz EU fondova povučeno više sredstava nego cijelu prošlu godinu.

Istaknuo je kako je spreman na otvorena sučeljavanja sa svim stranačkim liderima kako bi građani mogli vidjeti što koja opcija nudi.

Na pitanje novinara hoće li preuzeti HDZ-ov gospodarski program, Plenković je rekao kako će program IFO instituta biti stručna podloga na kojoj će njegov tim graditi svoj program.

“HSS po svojem svjetonazoru pripada krugu europskih pučkih stranaka. Vjerujem da je odluka o koaliciji s SDP-om donesena radi konkretne matematike. Dugoročna partnerstva moraju biti istinska”, istaknuo je Plenković.

Govoreći o kurikularnoj reformi rekao je kako očekuje kvalitetnu recenziju programa. “Hrvatska zaslužuje najkvalitetnije obrazovanje i u tom ćemo smjeru raditi.”

Rekao je kako nema nikakvih saznanja ni o tome da se danas odlučuje o Brkićevoj diplomi ni o smjenama na kninskom veleučilištu, prenosi HRT.

Čitavi program Andraja Plenkovića u pdf formatu možete pogledati ovdje.

Izvor: Sloboda.hr/HRT
Foto: HRT