plenković hdz

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković „apsolutno neprimjerenom“ nazvao je u srijedu notu koju je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova u utorak uručilo hrvatskom veleposlaniku u Beogradu, a u kojoj se najoštrije prosvjeduje zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu.

„Očekujem jasan i decidiran odgovor kojim se takva nota ocjenjuje kao neprihvatljiva od strane Ministarstva vanjskih poslova i to smo već dogovorili sa ministrom Mirom Kovačom“, rekao je Plenković novinarima nakon što se u Središnjici HDZ-a sastao sa šefovima diplomatskih misija država sa sjedištem u Zagrebu.

Hrvatskom veleposlaniku u Beogradu Gordanu Markotiću uručena je nota srbijanskog ministarstva vanjskih poslova u kojoj se najoštrije prosvjeduje zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu, što službeni Beograd smatra rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH, te podsjeća da UN i EU izričito zabranjuju restauraciju fašizma i fašistoidnih ideologija.

Plenković je novinarima rekao kako se na sastanku nisu spominjali današnji događaji u Srbu, gdje je u organizaciji SNV-a i SABA-a, proslavljan Dan ustanka naroda Like. „Nije bilo riječi o tome“, rekao je Plenković i naglasio da HDZ i hrvatska država obilježavaju Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, da je 27. srpnja za vrijeme komunizma bio dan kada se to obilježavalo, te da je „on nerijetko korišten i za manipulaciju, pa i za stvaranje kompleksa hrvatskom narodu“. „Politika HDZ-a je da poštuje antifašizam, budući da je on spomenut i u hrvatskom Ustavu“, naglasio je šef HDZ-a i poručio da je želja HDZ-a da u ovoj izbornoj kampanji šalje poruku stabilizacije, jedinstva i dijaloga te zatvaranja otvorenih pitanja sa Srbijom.

„Sukladno hrvatskom zakonu osuđujemo apsolutno takva obilježja, kao i sve totalitarne režime i poštujemo patnje hravtskoga naroda“, odgovorio je Plenković na upit je li trebalo kažnjavati brojna ustaška obilježja kojih je bilo u Srbu.

Izvor: Sloboda.hr/Hin
Foto: fah