plenković hdz

Kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da je HDZ otvoren za razgovore i partnerstva s strankama Domoljubne koalicije ili izvanj nje, pri čemu će se voditi načelom programske podudarnosti i svjetonazorske sličnosti.

“Otvoreni smo za razgovore i partnerstva, bilo s članovima Domoljubne koalicije i s nekim strankama koje s HDZ-om nisu do sada bile u koaliciji. Te odluke donosit ćemo nakon izbora 17. srpnja, pri čemu ćemo se voditi načelom programske podudarnosti i svjetonazorskih sličnosti”, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva stranke na kojoj je prvi put sudjelovao na poziv članova tog stranačkog tijela.

Ne želeći konkretno odgovoriti na upit jesu li Hrast i i HSP AS donijeli Domoljubnoj koaliciji više štete nego koristi, poručio je kako su svi potencijalni koalicijski partneri, a HDZ će razmotriti što je u Domoljubnoj koaliciji bilo uspješno i što će im koristiti na predstojećim izborima. “Svatko je doprinio na svoj način, ali želim da odluke donosimo nakon što dobijem mandat za predsjednika”, istaknuo je.

Drži kako budući premijer mora imati stranački i izborni legitimitet, pri čemu je uobičajeno da najjača stranka u koaliciji dobije mjesto premijera. Naglasio je i da nema nikakvih informacija o mogućem preslagivanju saborske većine do 15. srpnja, niti to smatra realnim.

“Sve takve napise doživljavam spekulacijama i ne želim se na to osvrtati”, rekao je.

Kandidat za predsjednika HDZ-a je, upitan jesu li razgovarali o detaljima pozajmica HDZ-u, odgovorio da će za poslovanje stranke odgovarati nakon što bude 17. srpnja izabran za predsjednika. Pri tome će se voditi načelima da sve aktivnosti koje se odnose na prihode i rashode budu u skladu s zakonom, da se odluke donose transparentno i članovi Predsjedništva budu upoznati s modalitetima financiranja stranke te da se zajednički donose odluke od koga će se financirati.

Nakon odluka i ocjena Državnog izbornog povjerenstva i Državne revizije koji su potvrdili da je financiranje HDZ-a u tom razdoblju bilo zakonito, ta priča za mene je zaključena. Odgovarat ću za ono što će biti u budućnosti”, naglasio je.

Plenković je novinare izvijestio da je članovima Predsjedništva predstavio svoj izborni program te ih izvijestio o prošlim i budućim aktivnostima vezano uz obilazak organizacija HDZ-a po terenu. Također, razmotrili su pripreme za predstojeće izvanredne parlamentarne izbore a informirali su ga i što rade radna skupina za izradu izbornog programa i izborni stožer.

Izvor: Sloboda.hr/Hina
Foto: fah