plenković hdz nositelji lista

U HDZ-u se posljednjih dana sve više priča o listama. Iako Andrej Plenković redovito otklanja sva pitanja vezana za koalicije i liste, s obrazloženjem da će o svemu tome odluke biti donesene nakon 17. srpnja kad službeno postane novi šef HDZ-a, u stranci se ipak spekulira imenima “dobitnika i gubitnika”.

Jutarnji list piše kako se u HDZ-u spekulira da bi prvi na listama mogli biti: u 1. jedinici Plenković, u 2. Miroslav Tuđman, u 3. Damir Habijan koji je među prvima zatražio ostavku Tomislava Karamarka, u četvrtoj Tomislav Tolušić, u petoj Zdravko Marić, u šestoj Goran Marić, u sedmoj Damir Jelić, u osmoj Oleg Butković, u devetoj Ivana Maletić, a u desetoj Damir Krstičević. Također se, doznaje Jutarnji, razmatra da prvo mjesto na listi za dijasporu dobije Zdravka Bušić.

Stožeri i program

S druge strane, sve je veći i “popis gubitnika”, a među njima su neka ministarska i saborska imena. Primjerice, Jutarnji doznaje da se uopće više ne računa na ministrice Nadu Šikić i Bernardicu Juretić. Visoke pozicije ne mogu, navodno, više očekivati ni Darko Horvat i Lovro Kuščević te Stevo Culej, Željko Fiolić, Franjo Lucić, Ivan Šuker… Navodno su upitne i pozicije Željka ReineraMire Kovača.

Kandidat za šefa HDZ-a ni jučer nakon sjednice Predsjedništva, na kojoj je predstavio svoj program, nije previše otkrivao planove.

– Razmotrili smo pripreme za izbore. Čuo sam što rade radna skupina Ivane Maletić oko izrade programa te skupina Damira Jelića oko pripreme izbornog stožera, a razmotrili smo i političku situaciju – izjavio je nakon sjednice Plenković koji se pred novinarima pojavio u društvu potpredsjednika Tomislava Tolušića i Ivane Maletić. Na sjednicu je, kako je sam kazao, bio pozvan kao gost.

Otvoreni za sve

Plenković je izjavio da su otvoreni za suradnju s članovima Domoljubne koalicije, ali i s drugim strankama koje nisu bile u koaliciji te dodao kako nitko nije otpao što se tiče suradnje.

– Razmotrit ćemo što je bilo uspješno, ali ćemo odluke donijeti nakon što postanem predsjednik – rekao je Plenković koji je na pitanje bi li u budućoj Vladi prepustio Boži Petrovu mjesto premijera te pristao na nestranačku osobu, odgovorio: – Smatram da šef Vlade mora imati stranački i izborni legitimitet. Uobičajeno je da najjača stranka koalicije dobiva mjesto premijera, to je čvrsti stav HDZ-a, tako idemo u izbore.

Dodao je kako napise o preslagivanju smatra običnim spekulacijama te istaknuo kako je za njega priča s pozajmicama završena i da će u njegovu mandatu financiranje HDZ-a biti transparentno.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji list
Foto: Facebook