plenković hdz karamarko

Kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković posjetio je Rijeku i Primorsku-goransku županiju kako bi predstavio svoj program “HDZ – središnja snaga razvoja Hrvatske”. Za mene su svi moje kolege moj tim, jer moj je tim HDZ, odgovorio je Plenković na pitanje hoće li biti kakvih promjena u riječkom HDZ-u budući da je predsjednik riječkog ogranka eksplicitno podržao Tomislava Karamarka. Odgovornost za sadašnje probleme u stranci pripisuje bivšem predsjedniku.

“Ne samo da predstavljam program, već želim osluhnuti koji su to mogući elementi koji će nam pomoći u popravljanju svega onoga što je do sada napravljeno na način da stranka kvalitetnije funkcionira i da svi budu više uključeni u stranački rad s ciljem ojačavanja unutarstranačke demokracije. Jednako tako, želimo se kvalitetno pripremiti za parlamentarne izbore”, izjavio je Plenković, izvještava Novi list.

“Treba cijeniti napore naših kolega u županijama u kojima HDZ nije toliko jak. Moramo mudro i ravnomjerno raspoređivati snage i davati prioritet našim politikama, te biti kontinuirano na terenu”, rekao je Plenković. Što se tiče Primorsko-goranske županije, Plenković je uvjeren da je HDZ tu snažna stranka i da su rezultati u 7. i 8. izbornoj jedinici to pokazivali.

Novinare je zanimalo hoće li biti kakvih promjena u riječkom HDZ-u budući da je predsjednik riječkog ogranka eksplicitno podržao Tomislava Karamarka, te hoće li se mijenjati liste za parlamentarne izbore u 8. izbornoj jedinici zbog toga što rezultat nije bio sukladan najavama i očekivanjima.

“Što se tiče unutarstranačkih pitanja, poštujem mandat svih mojih kolega, bilo da su ga oni dobili na općem saboru odnosno na izborima na županijskim, gradskim ili općinskim razinama. Isto tako očekujem da će poštivati mandat koji ću vrlo vjerovatno ja dobiti u nedjelju”, istaknuo je Plenković.

Na pitanje kako on komentira financiranje HDZ-a ruskim novcem i nije li to čista kontradikcija budući da se HDZ zalaže za pripadnost zapadnoeuropskim demokracijama, Plenković je pojasnio da će odgovarati za poslovanje HDZ-a od kada postane predsjednik.

“Vodit ću se s tri temeljna načela – financiranje mora biti zakonito, odluke koje se donose o prihodima ili rashodima moraju biti transparentne i da predsjedništvo kao kolektivno tijelo o tome bude informirano, te da budemo odgovorni. Pazit ćemo od koga u kojemu trenutku i iz kojih razloga primamo kredite ili pozajmice. Stavit ću tu točku. Sve što se u ovom trenutku događa pripada političkoj odgovornosti predsjednika Karamarka. Ja ću odgovarati za budućnost jer sam se zbog budućnosti HDZ-a i Hrvatske kandidirao”, zaključio je Karamarkov nasljednik.

Izvor: Sloboda.hr/Novi list
Foto: fah