Premijer Andrej Plenković kazao je da ne vidi ništa sporno u odluci ministra Tomislava Ćorića o vjetroelektrani 2017. godine te da je to bilo po modelu kao i za druge vjetroelektrane.

Na pitanje zašto je bivši ministar bio protiv toga i tražio je novu studiju, Andrej Plenković je kazao da se to treba pitati bivšeg ministra.

Novinarka je kazala da po “institucijama ima dosta sumnjivih momenata poput poticaja u poljoprivredi, u ministarstvu gospodarstva..”, a premijer pak da će se sve to raščistiti.

– Ministri su odgovorni za svoj posao. Postoje jasno razlučene nadležnosti, ono o čemu odlučuje Vlada, o čemu odlučuju ministri. Ministri donose neke podzakonske akte, kao npr. pravilnike. Ne može sve Vlada donositi jer bi mi onda svaki dan imali sjednice Vlade. Sve što se treba provjeriti je provjerljivo i istinitost će se utvrditi. Ne mislim da bi ministar zaštite okoliša i energetike Ćorić potpisao bilo što a da to prethodno nije sa strukom u svom ministarstvu provjerio. 

Novinari su pitali i ministra Ćorića, smatra li se utegom Vladi premijera Plenkovića, jer se njegov potpis nalazi na memorandumu o INI i dokumento o Vjetroelektrani.

– Jesam li uteg ili nisam, to će prije svega procijeniti predsjednik stranke. U posljednje tri i pol, skoro četiri godine, funkcioniram tako da je moj mandat mom predsjedniku svaki dan na raspolaganju, rekao je Ćorić na potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. – Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK).

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je tvrtku HS Produkt i tom prilikom komentirao aferu “vjetroelektrane” te uhićenje Josipe Rimac.

– Uhapšena je i privedena osoba koja je za mene govorila da nisam Hrvat, da ne volim hrvatski narod, da sam najgori premijer, da ne razumijem svoj narod. Onda smo platili par milijuna kuna za onaj spomenik na  kolodovoru u Kninu, pa je dovela one bukače u Knin. Što da vam kažem. Nevjerojatno mi je da netko tko je državni tajnik u Ministarstvu uprave ima takav slobodnjački nerv i da  se ponaša kao da je agent neke američke investicijske kuće, rekao je Milanović. 

Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, govorio je o tome kako su sve službe spremne za protupožarnu sezonu, a u vezi s pitanjem oko afere “vjetroelektrane”, je li ga itko tražio da podnese ostavku, rekao je:

– Ne smijem, ne smijem o tome. Hvala, danas je tema požar, kazao je.

Na podpitanje novinara “je li na njega utjecala Josipa Rimac”, Jakupčić je šutio.

Izvor: Sloboda.hr/HRT.hr