plenković petrov most hdzFoto: HRT

Oko četiri i pol sata u središnjici HDZ-a o formiranju vlade razgovarali su predstavnici HDZ-a i Mosta. Idući sastanak dogovoren je za ponedjeljak u 15 sati. Novinarima su se oko 21.30 obratili Andrej Plenković i Božo Petrov.

“Želimo postići strateški dogovor i formirati stabilnu većinu i stabilnu Vladu. Želimo da to bude paket iz izbornog programa i HDZ-a i Mosta. Atmosfera je bila pozitivna i ugodna. Imali smo priliku kolegama predstaviti novi HDZ”, kazao je Andrej Plenković.

“Imamo pozitivne dojmove. Bilo bi mi drago kada bi se ovako nastavilo”, izjavio je Božo Petrov. “Stručni timovi dobili su zadatak da razrade naše kvalitentne prijedloge i konstruktivne prijedloge koje smo dobili s druge strane”, dodao je.

Podsjetimo, Nacionalno vijeće HDZ-a na jučerašnjoj je sjednici oformilo radnu skupinu za razgovore s drugim parlamentarnim strankama vezano uz sastavljanje nove vlade. U njoj su Andrej Plenković, Ivo Stier, Goran Marić, Zdravko Marić, Ivana Maletić, Gordan Jandroković i Davor Božinović. Pregovarački tim Mosta čine Božo Petrov, Ivan Kovačić, Miroslav Šimić i Ante Čikotić.


 

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je uoči sastanka potvrdio da je razgovarao s čelnikom Mosta Božom Petrovom i čestitao mu na izvrsnom izbornom rezultatu. Ponovio je kako načelno imaju razumijevanja za točke koje je naveo Most u svojim zahtjevima, no neke od njih zahtijevaju detaljnija objašnjenja. Stoga žele s kolegama iz Mosta vidjeti kako se neki od tih elemenata mogu uvrstiti u budući program vlade, koliko su kompatibilni s HDZ-ovim izbornim programom te kakve zakonske posljedice pojedini prijedlozi podrazumijevaju. Potvrdio je kako se to prvenstveno odnosi na točke u vezi s isključivim gospodarskim pojasom na moru. “Želimo brzo stabilnost institucija te doći u situaciju da od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović dobijemo mogućnost za sastavljanje nove vlade”, poručio je Plenković. Opovrgnuo je da je u kontaktu s čelnicima HNS-a i HSS-a.

Osim proglašenja isključivog gospodarskog pojasa, Mostovi su uvjeti demokratizacija hrvatskog političkog i izbornog sustava, financiranje političkog sustava, izmjene Ovršnog zakona, izmjene Zakona o HRT-u, zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi te ukidanje poreza na tvrtku. Neslužbeno se doznaje kako Most zahtijeva i ostanak svojh ministara u Vladi te mjesto predsjednika Sabora.


 

Dok HDZ i Most počinju pregovarati, i potencijalni manji koalicijski partneri pomalo otkrivaju karte. Milan Bandić za Plenkovića kaže da je novo lice i da pregovori neće biti dugi kao nakon proteklih izbora. Njegova će stranka odluku, uvjerava, donijeti brzo. Ako HDZ-u zatreba, neće moći računati na tri IDS-ova mandata. IDS-ovci su svoje predizborno obećanje ponovili i jutros. Iako su dobili samo jedan mandat, u HDSSB-u kažu da su otvoreni za suradnju s vladajućima, ali da im je važno da dio novca ide za projekte u Slavoniji.

Izvor: Sloboda.hr/HRT