eu-fondovi_jpg

Što su dobili građani Zagreba od toga što je službenica Gradske uprave Mirela Đurić provela u Varšavi, na njihov račun, potrošivši 30.689 kuna za 26 dana na edukaciji o povlačenju novca iz EU fondova? Je li Zagreb usvojio Varšavski model? Koji su to projekti koje smo dobili? Sva ta pitanja uputila je Margareta Mađerić (HDZ) gradonačelniku Milanu Bandiću na aktualnom satu Gradske skupštine.

Đurić je u Varšavi boravila od polovice rujna do polovice listopada prošle godine. Dnevnice za Poljsku plaćene su 7.945 kuna, avionska karta 5.824 kune, a hotel 16.920 kuna.

‘Nisam ja protiv edukacije, ali me zanima što su građani šest mjeseci nakon nje dobili. Zagreb nije povukao samostalno ništa iz europskih fondova. Molim vas rezultate ove edukacije i hoćemo li preuzeti poljski model jer su povukli 85 posto novca’, upitala je Mađerić.

Po običaju, od Bandića konkretan odgovor nije dobila, ali jest jezikovu juhu.

‘Radi o djevojci koja nema ni trideset godina, stručna je i pokazala je interes da nauči nešto jer je gradonačelnica Varšave jedna od najboljih stručnjakinja. Zaposlenicu Đurić odmah bih unaprijedio da ima dovoljno radnog staža. Što mislite da to funkcionira tako da čim dođete, odmah sve preslikate u 20 dana? Ja radim 16 sati dnevno, ali da radim tako kako vi zamišljate, bio bih predsjednik Obama. Fino mi nabacujete loptu, ja dobro gađam i lijevom nogom, sa 30 metara u trepavicu pogodim. Nemojte valjati ljude po blatu; Zagreb ima najkompetentniju upravu za europske fondove’ uzvratio je Bandić dodavši da je Zagreb ‘aktivirao’ 250 milijuna kuna novca fondova od 350 milijuna kuna prijavljene vrijednosti.

Međutim, Mađerić tvrdi da je novac iz EU fondova u prvoj polovici 2013. povučen samo za projekte preko udruga i ustanova te da Grad ni u jednom nije bio nositelj.

Ured za programe i projekte Europske unije vodi Jelena Ricov, diplomirana povjesničarka umjetnosti i talijanistike koja je prije novog posla radila u korporativnim komunikacijama Ine.

Izvor: tportal