petrov otvoreno most

Za dvadeset dana mora se održati konstituirajuća sjednica Sabora. Što to znači? Hoćemo li dobiti još jednu božićnu vladu? Jesu li u Mostu konačno donijeli odluku? Analizirali su u sinoćnom Otvorenom na HRT-u u kojem su gostovali Božo Petrov, Goran Marić, Veljko Kajtazi i Radimir Čačić.

Važan je gospodarski razvoj Hrvatske, a ne ideološka načela, naglasio je Božo Petrov u večerašnjoj emisiji. Most ne odugovlači s pregovorima, već pokušava građanima pokazati da se politički dijalog u Hrvatskoj promijenio nakon 20 godina – dosad se nakon izbora raspravljalo samo o pozicijama, a sada se po prvi puta raspravlja o tome što će se napraviti u sljedeće četiri godine, rekao je Petrov.

Mediji i politički protivnici pokušavaju srušiti Most, ali ne uspijevaju, a svi oni koji prigovaraju ovakvom obliku zapravo su protiv reformi i ne mogu razmišljati drugačije nego kako su razmišljali posljednjih 20 godina, smatra Petrov. Čelnik Mosta potvrdio je da su uključili u pregovore zahtjev da se proglasi isključivi gospodarski pojas na hrvatskoj polovici Jadrana.

Hrvatskoj je zbog potonuća potreban idealizam, tvrdi Goran Marić iz HDZ-a, a takve okolnosti potaknule su pojavu Mosta. HDZ je primijetio kako je vrijednosno, programski i reformski vrlo sličan predstavnicima Mosta, rekao je Marić. Pritom SDP i HDZ nemaju iste stavove u odnosu s Mostom, istaknuo je. “Mislim da treba pregovore dovršiti i pokušati formirati vladu. Izbori su bili. Svaki novi izbori su višemjesečno odugovlačenje koje šteti narodu i državi”. HDZ-u je stalo da pritom država što manje trpi, zaključio je Marić.

Radimir Čačić kaže da vrijednosno nije blizak Mostu. Reformisti se ne bi složili s Mostom da je potrebna lustracija, kao ni da ne treba postaviti nikakve uvjete za ulazak Srbije u EU. No, sve ono o čemu Most govori su važne teme, naročito regionalizacija, decentralizacija, smanjenje troška javne uprave, rekao je Čačić.

Petrov je odgovorio da mu nije jasno zašto Čačić govori da se ne može vrijednosno poistovjetiti s Mostom, ako je neki dan rekao da on može ići i sa HDZ-om i sa SDP-om. S druge strane, možda ga je strah da će, ukoliko ipak ostvarimo suradnju i ljudi se slože s našim uvjetima, on postati politički relativno nebitan.Most inzistira na lustraciji pretvorbe koja je bila iznimno bolna u posljednjih 20 godina, izgubljena su radna mjesta i dogodio se veliki kriminal. Isto tako, Petrovu nije jasno kako to da se Čačić danas zalaže za depolitizaciju kadra u javnim poduzećima, s obzirom na vezu HNS-a i HEP-a u posljednje 3-4 godine.

U raspravi o usporedbi funkcioniranja lokalne uprave u Metkoviću i Novom Marofu, Petrov je usporedio plaće načelnika koja je za 2000 kuna veća u Novom Marofu, koji je ujedno i 9 milijuna kuna u dugu. Čačić je odgovorio da je to zato što je prethodna gradska uprava ugovorila centar za kulturu i to je u redu jer se grad mora razvijati, objasnio je.

Danas je važno razgovarati o tome što čeka Hrvatsku u sljedeće četiri godine. Vjerujem da će postojati mudrost i razum da se prepozna situacija i zajedništvo, rekao je Petrov, navodeći primjer uspješne suradnje Tonina Picule i Davora Ive Stiera u Europskom parlamentu. Hrvatski građani ne smiju biti taoci nečijih osobnih animoziteta, smatra Petrov. I Milanović i Karamarko trebaju biti odgovorni prema hrvatskim biračima i ući u zajedničku vladu. Nadam se da će mudrost i razum presuditi. Vjerujem da će drugi političari pokazati puno veću odgovornost u odnosu na one koji su dosad bili u politici, zaključio je Petrov.

Veljko Kajtazi rekao je da će se ovih dana saznati kome će se prikloniti predstavnici nacionalnih manjina. Spomenuo je da je vlada Zorana Milanovića učinila za romsku zajednicu koliko nitko nije u posljednjih 70 godina. Najgora opcija su ponovljeni izbori, smatra Kajtazi.

Emisiju pogledajte u cijelosti ovdje.

Izvor: HRT