marijana petir veljko marić

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir prekjučer je visokoj predstavnici F. Mogherini uputila zastupničko pitanje o kršenju ljudskih prava Veljka Marića u Srbiji.

Zastupnica Petir pitala je visoku predstavnicu što će učiniti da osigura zaštitu ljudskih prava Veljka Marića te što će poduzeti da spriječi kršenja ljudskih prava primjenom srbijanskog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa Srbije u postupcima za ratne zločine. Također je visoku predstavnicu pitala što će učiniti da osigura hitan transfer Veljka Marića u Hrvatsku da mu se omogući pošteno suđenje.

U svom pitanju Petir je navela da je Srbija otela i zatvorila hrvatskog državljanina Veljka Marića pod optužbom za navodni zločin počinjen na hrvatskom teritoriju protiv drugog hrvatskog državljanina na temelju Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa Srbije u postupcima za ratne zločine. Taj Zakon i postupanje Srbije u suprotnosti je s međunarodnim i kaznenim pravom jer krši načela pravne sigurnosti i nemiješanja u unutarnje poslove drugih država te ugrožava suverenitet Hrvatske i 17 država EU s čijeg su područja bili branitelji koij su branili Hrvatsku, upozorila je Marijana Petir.

Srbija, kako je istaknula, teško krši ljudska prava Veljka Marića jer mu ne omogućava pošteno suđenje, sudski postupak protiv njega traje već 5 godina i ne nazire mu se kraj, zatvor mu ne osigurava potrebnu zdravstvenu skrb i ne dostavlja mu potrebne lijekove.