marijana petir gmo hss

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir pozvala je predstavnike Italije, Slovenije, Austrije i Mađarske da zajedno s Hrvatskom proglase Alpe–Adria regiju slobodnu od genetski modificiranih organizama (GMO), ističući pritom da su istraživanja pokazala da GMO štetno djeluje na biološku raznolikost, da utječe na izumiranje drugih vrsta i radi nered u sustavu, javljaju agencije.

Potpora parlamentarnih odbora

Po njezinim riječima, iz parlamentarnih odbora tih zemalja već je za to dobila potporu. Na konferenciji za novinare Petir je govorila o prijedlogu nove direktive EU-a o GMO-u, o kojoj je prije dva dana raspravljao Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Istaknula je kako je Hrvatska jedinstvena po tome što je u svim županijama zabranjena sjetva GMO-a, ali, unatoč tome, pelud s takvih usjeva može stići iz susjednih zemalja.

Rekla je da se na tom odboru očitovala protiv predložene direktive jer smatra da ona ide na ruku multinacionalnim kompanijama iako se čini da zemljama članicama EU-a omogućuje da na svome teritoriju zabrane GMO usjeve.

Za potpunu zabranu GMO-a

“Mi se, primjerice, zalažemo za potpunu zabranu, a pet članica želi da se kod njih takvo sjeme sije”, rekla je Petir i objasnila da se zato u uredbi ide na kompromis. Dodala je da bi zemlje koje žele zabraniti sjetvu GMO-a morale postići suglasnost s multinacionalnom kompanijom te da multinacionalna kompanija – ne postigne li se dogovor – može podignuti tužbu.

Objasnila je da država, ako je riječ o kultivaru koji je prošao odobrenje i može se staviti na tržište, a multinacionalna kompanija to želi učiniti, mora postići dogovor s kompanijom koja u suprotnome može podnijeti tužbu.

Klikni LIKE ako si protiv GMO-a u Hrvatskoj!

Zabrinjava i sporazum koji se potpisuje između SAD-a i EU-a, a kojim, rekla je, nisu zaštićeni interesi naših poljoprivrednih proizvođača i potrošača. Taj ugovor omogućuje i plasman naših proizvoda, ali i da, primjerice, naš ekološki uzgoj jaja podrazumijeva izostanak obrade nekim sredstvima, što kod američkih nije slučaj.

Istaknula je kako smatra da zato, ako takva hrana dolazi na naše tržište, treba uvesti stroži nadzor i mjere.

Hrvatska najlošija u korištenju potpora poljoprivrednicima

Petir je rekla i da se Hrvatska najlošije koristi novcem za pomoć poljoprivrednicima u brdsko-planinskim područjima ili u otežaniim oblicima proizvodnje te da smo povukli samo pet do šest posto tog novca.

>>> Medvedev: Rusija neće uvoziti GMO proizvode

Istaknula je kako će zbog nemara ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, za kojeg smatra da bi trebao bolje obavljati svoj posao, Hrvatska ostati bez 50 milijuna eura za ruralni razvoj. Objasnila je kako je naprije napravljen katastrofalni program ruralnog razvoja, koji je Europska komisija odbila, a novi je program poslan nedavno te je ova godina za povlačenje tog novca posve izgubljena.

U važnim temama ne treba gledati tko dolazi iz koje stranke

Vladu je pozvala na suradnju, ističući da hrvatski zastupnici u Europskom parlmentu ne mogu dobiti službena stajališta o važnim temama o kojima se raspravlja na odborima te kako u vezi s važnim temama ne treba gledati tko dolazi iz koje stranke.

Petir je također rekla kako je jučer dobila potvrdu Europske komisije da je zaprimljen njezin zahtjev da se promijene kriteriji i da Hrvatska ipak uđe u program subvencioniranja obroka s voćem, povrćem i mlijekom u školama te da se taj zahtjev ozbiljno razmatra.