gmo_rajcica

Rusija neće uvoziti GMO proizvode, rekao je premijer Dmitrij Medvedev, dodajući da država ima dovoljno prostora i resursa za proizvodnju organske hrane.

“Moskva nema razloga poticati proizvodnju i uvoz genetski modificiranih proizvoda”, rekao je Medvedev na skupu zastupnika ruralnih područja subotu.

“Ako Amerikanci vole jesti GMO proizvode, neka ih onda jedu. Nama to ne treba; imamo dovoljno prostora i mogućnosti za proizvodnju organske hrane”, rekao je Medvedev.

Premijer je rekao da je naredio vrlo širok monitoring poljoprivrednog sektora. Dodao je da je, unatoč prilično strogim ograničenjima, određena količina GMO proizvoda i sjemena stigla na rusko tržište.

Ranije je ministar poljoprivrede Nikolaj Fjodorov također izjavio da Rusija treba ostati zemlja bez genetski modificiranih proizvoda.

Krajem veljače, ruski parlament zatražio je od vlade da nametne privremenu zabranu svih genetski modificiranih proizvoda u Rusiji.

medvedev

Odbor za poljoprivredu Državne Dume podržao je zabranu registracije i prometa genetski modificiranih organizama. Predloženo je da sve dok stručnjaci ne razviju operativni sustav kontrole nad efekatima GMO na čovjeka i prirodno okruženje, vlada treba držati moratorij na uzgoj genetski modificiranih biljaka, životinja i mikroorganizama.

Za više ovakvih tekstova- klikni Like!

Ranije ovog mjeseca, zastupnici parlamentarne većine Jedinstvene Rusije, zajedno s parlamentarnom skupinom “Za suverenitet”, predložili su amandman na postojeći Zakon o sigurnosti i kvaliteti prehrambenih proizvoda, sa setom normi za maksimalno dopušten sadržaj transgenih i genetski modificiranih sastojaka.

U Rusiji trenutno ne postoji ograničenje na promet ili proizvodnju hrane koja sadrži GMO. Međutim, kada postotak GMO prelazi 0,9 posto, proizvođač mora označiti takvu robu i upozoriti potrošače. Vlada je prošle jeseni usvojila rezoluciju koja omogućuje svrstavanje genetski modificiranih biljaka u Jedinstveni državni registar. Rezolucija će stupiti na snagu u srpnju ove godine.

Autor: Sloboda.hr/Russia Today